Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Skamlös brist på insikt från Centerpartiet - Arbetsförmedlingen behöver inte ansvarslösa floskler

 
Arbetsförmedlingens neddragningar i Hälsingland
Visa alla artiklar

Insändaren var bara ett uselt försök att lägga dimridåer över faktumet att man inte heller själva hade en tanke på hur detta skulle genomdrivas praktiskt, skriver vänsterpartisterna Joel Nordkvist och Ali Esbati i en replik. Nu måste vi se till att ge Arbetsförmedlingen resurser och arbetsro.

Det är lätt att bli mållös över Centerpartiets kombinerade brist på insikt och skam, när man läser vad ett antal Gävleborgsföreträdare för partiet skriver i helahälsingland.se den 2 april om Arbetsförmedlingen. Efter att ha samlat oss, försöker vi här förklara varför.

Läs hela debattartikeln från Centern: Arbetsförmedlingens generaldirektör och ledning behöver avgå

Centerpartiet har i flera år aggressivt drivit på för en nedläggning av arbetsförmedlingen och en privatisering av dess uppgifter och när nu servettskissbudgeten från M och KD med aktivt stöd från SD – som C och L släppte fram – nu gör nedskärningskraven akuta och får denna helt väntade effekt med massiva uppsägningar och kontorsnedläggningar, något som vem som helst – också centerpartister i Gävleborg – kunde begripa, eftersom dessa är de stora kostnadsposter Arbetsförmedlingen kan laborera med. Något som också påtalades inför budgetbeslutet.

Istället för att erkänna att detta var något man begrep men inte brydde sig om försöker nu Centerpartiet rädda ansiktet när deras fortsatta svek mot landsbygden blir synligt genom att skylla på generaldirektören som tvingas verkställa besluten! Detta är bara ett uselt försök att lägga dimridåer över faktumet att man inte heller själva hade en tanke på hur detta skulle genomdrivas praktiskt. Att man avslutar artikeln med orden ”Det är nog nu!” är att betrakta på samma sätt som talarens marginalanteckning ”svagt argument – höj rösten!”

Ge Arbetsförmedlingen resurser och arbetsro, istället för ansvarslösa floskler

Vänsterpartiet har varit starkt kritisk till mycket av arbetsförmedlingens styrning. Vi har drivit på för att Arbetsförmedlingen ska vara en grundpelare i en närvarande, samhällstillvänd och aktiv arbetsmarknadspolitik, inte en myndighet för upphandling, kontroll och bestraffning. Personalen på Arbetsförmedlingen bör ges möjlighet att ägna det mesta av sin tid åt att ta kontakt med lokala arbetsgivare och arbetssökande, så att de kan hitta de möjligheter som finns. Arbetsförmedlingen behöver samtidigt anordna mer av vissa utbildnings- och förberedelseinsatser och i högre utsträckning än i dag kunna anvisa till reguljär utbildning.

Centerpartiet har stått för motsatt syn. Det är dags att ta ansvar för det, att lyssna på forskningen och på dem som gör jobbet på riktigt – och se till att ge Arbetsförmedlingen resurser och arbetsro, istället för ansvarslösa floskler.

 

Joel Nordkvist, ordförande Vänsterpartiet Gävleborg

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson, Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel