Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Skäligt och smidigt? I kärva tider borde man ifrågasätta förlegade inställningar om avgångsavtal i kommunen

Sex månaders arbetsfria inkomster för näringslivschefen med en kostnad på över en halv miljon kronor för kommuninvånarna i Söderhamn ... Var det smidiga och skäliga i avtalet ligger och för vem, finns stor anledning att fundera över, tycker signaturen Ekonomiskt tänkande.

I fredagens tidning, Söderhamns-Kuriren och helahälsingland.se känner sig två före detta personalchefer manade (eller ombedda?) att gå ut med en insändare som fastslår att näringslivschefens uppsägningsavtal  var ”smidigt” och ”skäligt”. Sex månaders arbetsfria inkomster med en kostnad på över en halv miljon kronor för kommuninvånarna ... Var det smidiga och skäliga i avtalet ligger och för vem, finns stor anledning att fundera över. 

En kommun består ju av alla som bor i kommunen. Man skulle därför lika gärna kunna dra slutsatsen att personalcheferna med sina förlegade inställningar bidrar till att normalisera och cementera en allt annat än önskvärd företeelse, där det anses okej att betala ut mycket stora summor vid chefspersoners avgångar. Istället för att ta sin Mats ur skolan när det borde vara rimligt ur arbetsmiljösynpunkt, blir lärdomen för alla kommunala chefer att förorsaka lagom gnissel under sin sista anställningstid. Detta för att sedan komma i en bra avtalsposition där kommunen känner sig tvingad att erbjuda fördelaktiga avgångsavtal för att kunna komma överens.

Med personalchefernas resonemang bör kommunens förhandlare inte ens reflektera över summorna, eftersom de är så normala. Det här är något som, speciellt i kärva ekonomiska tider, borde medföra många höjda ögonbryn bland de som måste stå för kalaset, det vill säga kommunmedborgarna.

Det vore intressant om den politiska ledningen i Söderhamn, som tar ansvar för inkomster och utgifter, på insändarplats ville klarlägga hur man ser på den här frågan. Vilka planer finns för att komma till rätta med de höga onödiga extrakostnader som kan bli fallet i samband med kommunala chefers avgångar?

Ekonomiskt tänkande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel