Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Ska fisken skyddas ska den skyddas av alla –Stoppa industrifisket i Östersjön!

De resurser som finns och den föryngring som sker är anpassad för småskaligt yrkesfiske med mindre båtar och garnfiske, fritidsfiskare med spö eller nät och inte flytande fabriker som dammsuger alla arter, skriver Johan Johansson och Björn Sundin, som fiskar till husbehov vid Kuggören.

Instämmer med insändare av Björn Larsson: Fjantiga regler kommer inte rädda fisken – problemet är de stora trålarna

Bra initiativ Björn Larsson. För att rädda de arter som nämnts så krävs helt andra åtgärder. Stoppa industrifisket i Bottenhavet samt övriga delar av Östersjön. De resurser som finns och den föryngring som sker är anpassad för småskaligt yrkesfiske med mindre båtar och garnfiske, fritidsfiskare med spö eller nät och inte flytande fabriker som dammsuger alla arter. Säl och skarv är förstås också problematiskt i sammanhanget. Där har det trots allt lagts resurser på ett försök att minimera skador, mm. För oss fritidsfiskare så är det hanterbart. Vad gäller att säl och skarv orsakar skada på förökning av de drabbade arterna är det svårt att svara på, men tror att det styrs av ekologisk hållbarhet.

Vi är några av de som lägger nät för husbehov och har gjort det i 45 års tid vid och kring Kuggörarna, 3 mil nordost om Hudiksvall. Vi har anpassat oss, från att kunna fiska helt obegränsat till de regler som nu gäller. Vi klarar oss gott och väl med att lägga 180 meter nät per gång/båt. Att släppa tillbaka bland annat levande öring mindre än 50 cm är helt okej. Att ha näten torrlagda ett par månader på hösten under lekperiod, inga problem. Det finns och har alltid funnits plats för alla yrkesfiskare, fritidsfiskare med nät och spö som önskar fiska och tillgången på fångst har alltid varierat och det till stor del beroende på väder och vindar, men till husbehov räcker det till.

Läs också insändare från Janne Skoglund i Lingarö: Husbehovsfisket är inte problemet – skarv och säl är ett större hot

Det har tidigare skrivits om entusiaster för sportfiske i HT. Har all respekt för dessa och plats finns att kasta ut rev och flöte, inga problem, men fel är att de så kallade sport- /spöfiskarna undantas från regeln tremeterskurvan. Fanns det någon kunskap och tanke från Länsstyrelsen, Hav och vatten med flera så ska väl regeln även gälla för dessa individer. De må väl som vi nätfiskare kunna sjösätta en båt och åka ut och fiska från tremeterskurvan? Skall fisken skyddas ska den skyddas av alla.

Tack för ordet fiskevänner. Ta väl hand om er, naturen och dess gåvor. Till sist vill vi passa på och önska er ett riktigt skitfiske!

Johan Johansson och Björn Sundin, Kuggören

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel