Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Ska ekonomin få avgöra vilka som får hem sina läkemedel på ett tryggt sätt? Det tycker inte vi!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det finns flera problem med tjänster att få hem läkemedel direkt till dörren. Det kan bero på var du bor – lägenhet eller villa – och hur stora dina paket med mediciner är. Och dessutom måste du vara beredd att betala för budfirmornas tjänster, skriver Reumatikerförbundet i en replik.

Slutreplik på denna replik från Apoteket AB: Det går att få apotekets läkemedel hem till dörren.

Magnus Frisk från Apoteket AB replikerar på Reumatikerförbundets debattartikel om hemleverans av läkemedel, och passar också på att berätta om alla de sätt som kunder kan få sina läkemedel hem. Förutsatt att du är beredd att betala för det.

För den som lever på små inkomster är ersättningen som budfirmor vill ha för sina tjänster inte rimlig. För den som vill avstå att betala frakt varje gång man beställer läkemedel är ett alternativ att nyttja PostNords tjänster. Då är regeln följande: Om paketet får plats i din brevlåda får du läkemedlen skickade till dörren.

Reumatikerförbundet anser att det finns flera problem med denna regel. Till att börja med är postlåda något som endast personer som bor i villor och småhus har. De som bor i lägenheter med brevinkast eller fastighetsbox får inte läkemedel levererade till dörren. De hämtar sina läkemedel hos närmaste ombud, och det kommer med sin egen uppsättning problem, särskilt för personer som är i riskgrupper. Även de som har postlåda behöver ibland hämta hos ombud, till exempel när paketet är för stort, vilket inte är helt ovanligt för reumatiker som har många läkemedel på sin receptlista.

Läkemedel utgör en viktig del av behandlingen.  Många stannar hemma av rädsla för att bli smittade eller smitta andra. Är det verkligen okej att den privata ekonomin ska avgöra vilka som får hem sina läkemedel på ett tryggt sätt? Det tycker inte vi.

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Pia Lennberg, distriktsordförande Reumatikerförbundet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel