Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Simon tvivlaren och påskens vittnen borde ge rubriker i våra tidningar

Idag söndag är temat i våra kyrkor "Påskens vittnen". Berättelsen handlar om faktiska händelser i vår historia och styrker påskens budskap, tycker Lennart Bengter.

Replik på insändare från Bo Gullefors: Tro grundar sig inte på bevis

Bo Gullefors avfärdar fortfarande bibeln som en saga, och påminner mig om lärjungen Simon som tvivlade och ville ha bevis på Jesu uppståndelse. Faktiskt är Simon aktuell just nu då påskens vittnen är temat i kyrkornas gudstjänster söndagen den 19 april.

Den som vill fördjupa sig i varför vi firar påsk upptäcker snart att det finns goda historiska fakta som styrker påskens budskap:

• Jesu grav var faktiskt definitivt tom, hans kropp finns inte längre där!

• Många ögonvittnen berättar att de mötte den levande Jesus efter uppståndelsen!

• Kristendomen spreds på kort tid runt romarriket, vilket visar på att en exceptionell händelse måste ha utspelats sig under påsken omkring år 30 i Jerusalem.

Simon fick ju möta den uppståndne Jesus fysiskt, men vi som lever nu 2020 kan använda vårt förnuft och inse att vi har trovärdiga källor i de fyra evangelierna och även i Paulus brev. Här beskrivs faktiska händelser i tid och rum i vår historia som styrker budskapet. Borde ge rubriker i våra tidningar tycker jag, eller åtminstone uppfylla kultursidorna i HT tre dagar i rad, eller hur? Jag prövade i alla fall att predika detta budskap inför tomma bänkar, vilket uppladdades på baptistkyrkans hemsida på påskdagen.

Lennart Bengter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel