Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Sanningen är att ingen vet hur många vargar det finns i våra skogar

När det gäller antal vargar så är det ingen som vet hur många vargar det finns. Och om man skall tro diverse vargkramare så skulle den svenska vargstammen helt dött ut av inavel, skriver Nils Furuskog.

Replik på inlägg från bland annat Yvonne Öhman, Nordulv och Ingvar Persson i Vallsta.

När det gäller Agrias statistik över dödade/skadade hundar så blandar vargkramarna äpplen och päron lite som det behagar. Statistik som visar hundar av alla raser. När det gäller antal vargar så är det ingen som vet hur många vargar det finns. Genom inventering kan man hitta ett minsta känt antal vargar. Övrig beräkning görs vid skrivbordet. Får vi fler snöfattiga vintrar så kan man ju gå ut och försöka inventera varg.

Inavlade vargar? Om man nu skall tro på skrönan om att den svenska vargstammen uppstod av enbart 2-3 individer så må den svenska vargstammen vara världens mest friska och produktiva vargstam. Om man skall tro diverse vargkramare så skulle den svenska vargstammen helt dött ut av inavel.

Och hur skulle det se ut om det inte fanns jägare? Tänk om vi alla helt skulle lägga av med vår jakt? Hur länge skulle ni övriga klara er utan oss? En dag? En vecka?

Enligt vargkramarna så kan vi ta och hägna in oss och låta vargen växa fritt i antal, låta dem ha fri tillgång till skog och mark. Renskötsel kan läggas ner omgående. Älg kan jagas utan hundar. Mer mat åt varg och björn.

De är här nu för att stanna. Hoppsan. Nu har vi en vargflock om 14 inavlade individer på våra skogar, förutom de övriga som även finns där. Om de 14 vargarna nu är så hårt inavlade så borde givetvis dessa av djurskyddsskäl avlivas snarast. För vi vill väl inte låta dessa svårt inavlade vargar plågas? Inte ens om man är vargkramare?

Nils Furuskog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel