Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Samråd med oss på Skogsstyrelsen när det gäller nyckelbiotoper och granbarkborre!

Att få sin skog klassad som nyckelbiotop, det vill säga en skog med höga naturvärden, innebär inte att Skogsstyrelsen förbjuder avverkning. Men skogsägaren behöver samråda med Skogsstyrelsen innan det utförs åtgärder som kan skada naturvärdena, skriver Charlotta Ryd på Skogsstyrelsen.

Replik på insändaren från signaturen Markägare: Är det så här Skogsstyrelsen i Bollnäs vill att svenska skogar ska se ut i framtiden?

Granbarkborren skapar stora problem i delar av Sverige och Skogsstyrelsen tar detta på största allvar. De största problemen ser vi i produktionsskogarna, främst i hyggeskanter och i vindfällen, även om det förstås även förekommer angrepp i skyddad skog och i skog med höga naturvärden. I år har populationen och skadorna varit begränsade i Hälsingland. Äldre angrepp av granbarkborre, där det mesta av barken redan fallit av, kan med fördel lämnas kvar i skogen, då död ved gynnar granbarkborrens fiender. Har man däremot ett pågående angrepp i sin skog ska man agera. Och är det en skog med höga naturvärden ska man samråda med Skogsstyrelsen om lämpliga åtgärder.

Att få sin skog klassad som nyckelbiotop, det vill säga en skog med höga naturvärden, innebär inte att Skogsstyrelsen förbjuder avverkning. Men skogsägaren behöver samråda med Skogsstyrelsen innan det utförs åtgärder som kan skada naturvärdena. Nyckelbiotoper ger inte automatiskt rätt till ersättning men den skogsägare som har mer än fem procent nyckelbiotop på sin fastighet är prioriterad för bildande av skydd av skog på sin mark, och ges därmed också möjlighet till ersättning.

Skogscertifiering är ett frivilligt åtagande som du som skogsägare kan ta för ett ansvarsfullt och uthålligt skogsbruk. Eftersom certifieringen är en frivillig överenskommelse har Skogsstyrelsen som myndighet ingen del i certifieringsarbetet utan det är skogsnäringen som bidragit till att koppla nyckelbiotoper till de certifieringssystem som de flesta virkesköpare anslutit sig till.

Vår utgångspunkt i arbete med skydd av skog är alltid att det ska ske med markägarens samtycke och på frivillig grund.

Regeringens skogsutredning är i full gång och vi bidrar till och välkomnar denna utredning.

Charlotta Ryd, distriktschef Gävleborgs distrikt Skogsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel