Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Rovdjuren är inga terrorister – det är vi människor som förstör

Jag förstår bönders frustration, men jag anser inte att vi återigen ska utrota vargen bara för att det inte passar oss att den existerar! Vad är det som säger att vi människor har rätt till att döda allt som inte passar oss? skriver signaturen Människo-djurättsaktivist.

Replik på insändaren: Om biologisk mångfald och vargen

Som insändaren skrev: "Det pratas mycket om mångfald ute i naturen. Nu är det snart ett minne blott. Och det beror på ett icke utrotningshotat djur– nämligen vargen! Sug på den karamellen, ni som är vargkramare."

Jag förstår bönders frustration, men jag anser inte att vi återigen ska utrota vargen bara för att det inte passar oss att den existerar! Vad är det som säger att vi människor har rätt till att döda allt som inte passar oss?

Läs också insändaren: Våra förfäder gjorde allt för att bli av med vargen – ingen vill ha tillbaka den tiden

Nu är det ju så att de flesta djurarter har funnits bra mycket längre på detta klot än vad människosläktet har. Vargen har funnits naturligt i Sverige sedan istiden. Sedan dess har den varit en del av den skandinaviska naturen, och därmed också en del av vår kulturhistoria. Det märks om inte annat på alla de ortsnamn, områden, platser, sjöar och myrar i Sverige som har orden varg eller ulv i sig. Människan har lagt ner avsevärd tid på att jaga dem och till sist försökte vi också att utrota dem helt. Motiven för jakten har varit flera, bland annat för att skydda tamdjuren från angrepp och ekonomiska motiv. 

Det är inte rovdjuren som är terrorister utan människorna som förstör, och våldför sig på allt som kommer i deras väg. Sprängningar, mord, krig, dödsskjutningar, terror, skogsskövlingar - listan kan göras lång. Så varför publiceras inte kommentarer om dessa hemskheter?

Och alla levande varelser har lika stort berättigande på detta klot som vad du och jag har. Och naturen har alltid skött sig självt utan människans inverkan.

Vi utsätter ju inte våra barn för faror och hemskheter utan vidtar alla tänkbara åtgärder för att minska riskerna för att de ska råka illa ut. Det är därför vår skyldighet att värna om naturen och alla levande varelsers rätt till ett anständigt liv. på detta klot.

Sug på den karamellen, ni som är varg- eller rovdjurshatare.

Människo-djurrättsaktivist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel