Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Röjd har hittat ett udda räkneexempel – men det är ändå frågan om livskvalité som är den centrala

Fredrik Röjd har hittat ett verkligt udda exempel för beräkning av hemtjänstens kostnader. Sveriges Kommuner och Regioner har gjort ett antal analyser bland annat för just Ljusdals kommun. Deras slutsats och även undersökningen ”kostnad per brukare” stämmer med kommunens egna chefers bedömning. I de allra flesta fall är hemtjänsten billigare än ett särskilt boende, skriver László Gönczi (MP)

Svar på Fredrik Röjds inlägg: Att hemtjänst skulle vara billigare än särskilda boenden stämmer inte - speciellt inte för oss i glesbygden

Det är ingen idé att diskutera om hemtjänsten ägnar sig åt vård eller stöd. Där kan vi säkert komma överens. Det är en skala av båda lätta och riktigt tunga insatser beroende på individens behov som vi pratar om.

Jag har inte upplevt att kommunen tvingar människor som borde bo på ett särskilt boende att bo kvar hemma utom när de efter ett beviljande måste vänta på ett erbjudande av en tom plats. Dock kan de senare besluten i nämnden komma att leda till att alltför många måste köa för att komma in på ett boende. Just därför var jag mot att ta ett beslut nu om nedläggningen av den andra avdelningen på Gärdegården.

Biståndshandläggarna har ett tungt ansvar och däri ingår att bedöma om en ”dement hemtjänstbukare” förväntas ge sig ut på okontrollerade vandringar. På den punkten är riktlinjerna tydliga. (Har du sett något olycksfall i arbetet ska du kontakta hemtjänsten och inte tidningen, tycker jag.)

Du har hittat ett verkligt udda exempel för din beräkning av hemtjänstens kostnader. Ensam kund långt ifrån alla andra med ovanligt stora behov. Ja, som du räknar skulle det kanske bli jämförbart med kostnaderna i ett särskilt boende, men de allra flesta av våra kunder har en helt annan situation. Sveriges Kommuner och Regioner har gjort ett antal analyser bland annat för just Ljusdals kommun. Deras slutsats och även undersökningen ”kostnad per brukare” stämmer med kommunens egna chefers bedömning. I de allra flesta fall är hemtjänsten billigare än ett särskilt boende. Det är livskvalitén som är vägledande och den frågan ser jag som den centrala och oroar mig för följderna av de knappa resurser som nämnden har att hantera.

László Gönczi (MP) ordförande i omsorgsnämnden Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel