Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Rådlund har inte bara rätt

Frågan om alternativa placeringar av boendet i centralorten Ljusdal har skickats både till Rådet för funktionshinderfrågor och KPR för yttrande. Yttranden har inkommit och nämnden har tagit del av svaren. I nämndens helhetsbedömning beaktades vad dessa organ har framfört, skriver László Gönczi, ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd och KPR.

Rådlund påstår i sin insändare att yttranden från det Kommunala Pensionärsrådet (KPR) inte beaktas och också att de inte får yttra sig i viktiga frågor. Jag tänker fokusera på den tid jag har varit delaktig som ordförande i omsorgsnämnden. När beslutet om Gullvivan togs och när frågan om var nytt demensbonde skulle planeras var Yvonne Oscarsson, dåtidens ordförande i nämnden, ansvarig.

Under nuvarande mandatperiod har frågan om alternativa placeringar av boendet i centralorten Ljusdal skickats både till Rådet för funktionshinderfrågor (RÅFF) och KPR för yttrande. Yttranden har inkommit och nämnden har tagit del av svaren. I nämndens helhetsbedömning beaktades vad dessa organ har framfört.

Några rykten om 40 platser på annan ort har jag inte hört och jag är mån om att nämndens arbete ska bygga på fakta och inte rykten.

Omsorgsnämnden har i stort 14 miljoner kronor mindre i sin budget för 2020 än det nuvarande verksamheter kostar och behövde ta drastiska och brådskande beslut för att komma närmare ram. Exempelvis planerar nämnden en nedläggning av boenden på Gärdegården men också rätt stora neddragningar av de administrativa tjänsterna. Jag fann inte utrymme till en äkta dialog med KPR i formell mening i denna situation. Samtidigt har besluten i nämnden tagits stegvis och allmänheten har varit väl informerad via pressen. Rätt många synpunkter har kommit in den vägen.

Längre än så här sträcker sig inte mina ambitioner att föra denna dialog i tidningen. Jag kan kontaktas via e-post, telefon och eller Facebook.

László Gönczi (MP), ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd och KPR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel