Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Primärvården i Gävleborg är hotad – regionledningen behöver skärskåda hur man skött sitt uppdrag!

Magnus Svensson har fått det obekväma uppdraget att försöka sälja in en framtid med begränsat öppethållande och minskad närvaro av distriktsläkare och distriktssköterskor på vårdcentralerna som ett framgångsrecept. Det är dessutom beklämmande att Anders W Jonsson tycks vara så omedveten om primärvårdens uppdrag och förutsättningar i sitt eget hemmalän, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall i en replik.

Replik på insändaren från Magnus Svensson och Anders W Jonsson: Fler måste få en fast läkarkontakt i primärvården

Primärvården i Gävleborg står nu inför ett systemskifte som riskerar att leda till haveri för den viktiga basen i sjukvården. Centerpartiet med regionråd Magnus Svensson har fått det obekväma uppdraget att försöka sälja in en framtid med begränsat öppethållande och minskad närvaro av distriktsläkare och distriktssköterskor på vårdcentralerna som ett framgångsrecept! En utveckling på kollisionskurs med nationella strävanden om förstärkt primärvård.

Alla som vet något om sjukvårdspolitik i Gävleborg förstår att det som är på gång givetvis sker med socialdemokraternas godkännande. Medan sossarna med stöd av miljöpartiet och vänsterpartiet tiger i kulisserna prövar man nu att låta barnläkaren Anders W Jonsson och tillika centerpartiets riksdagsledamot i Gävleborg ta till orda i länets tidningar. Notera att Anders w Jonsson också är centerpartiets nationella talesperson i sjukvårdsfrågor. Detta faktum gör det särskilt beklämmande att Anders W Jonsson tycks vara så omedveten om primärvårdens uppdrag och förutsättningar i sitt eget hemmalän.

Läs också tidigare insändare från Ann-Britt Lindmark-Lagerwall: Westlund och hans kollegor i regionen vet inte vad de talar om – Behovet av allmänläkare är mer än stort

Enligt Svensson och Anders W Jonsson kan det passa med specialister i allmänmedicin i Stockholm men inte på landsbygden. Ett alldeles häpnadsväckande påstående! Behovet av specialister i allmänmedicin är ju tvärtom särskilt stort på landsbygd och i glesbygd med äldre befolkning och där avstånden till sjukhusvården är stora. I Gävleborg ligger vi ju också i botten vad gäller tillgång till sjukhusplatser.

Jag förväntar mig att Anders W Jonsson har klart för sig att utbildningstiden till specialist i allmänmedicin är minst fem år efter läkarlegitimation alltså lika lång som vägen till specialist i barnmedicin. För att på allvar kunna avlasta specialistsjukvården på sjukhusen är detta ett självklart kvalitetskrav! Eller menar W Jonsson att det inte heller är självklart att man förväntar sig bemanning med barnläkare och barnsjuksköterskor på länets barnmottagningar?

Går nedmonteringsförslaget igenom riskerar vi ett snabbt ras till bottenläge för primärvården. Patienterna kommer att söka sig till sjukhusens dyrare akutsjukvård.

Att upprätthålla utbildningsplatser för AT och ST-läkare i primärvården blir ju förstås också omöjligt utan specialister i allmänmedicin.

Jag rekommenderar regionledningen att skärskåda hur man skött sitt uppdrag som arbetsgivare i primärvården de senaste decennierna och vad som kan göras bättre och annorlunda. För det är ju inte en fråga om landsbygd eller större tätort som är avgörande för bemanningen med kompetent personal. För 30 år sedan var alla Hälsocentraler i Hälsingland fullbemannade! Välbemannade hälsocentraler i regionen finns idag både i tätort och på landsbygden där driften sköts privat.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, senior distriktsläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel