Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Postnords svar till Erik Friberg 

Många insändarskribenter är kritiska till Postnords utveckling, men distributionsområdeschef Hans Bergander skriver att Sverige är det land i Norden som delar ut posten flest dagar i veckan.

Det gläder mig att du uppskattar våra lantbrevbärare då de gör ett fantastiskt jobb. Många lantbrevbärare kör dagligen mellan 20 och 35 mil oavsett hur många brev de har att dela ut.

Bakgrunden till att portot behöver höjas är en ekvation som är svår att få ihop. Antalet brev har minskat kraftigt och de senaste 10 åren har drygt hälften av alla brev försvunnit. Det urholkar möjligheten att upprätthålla samhällsuppdraget då portot är enda intäkten. I klartext innebär det att vi gör samma jobb men får hälften så mycket betalt.

I många andra länder får posttjänsten statsstöd men i Sverige har portot alltid varit den enda intäkten. För att långsiktigt säkra postutdelningen till alla mottagare i landet utan statligt stöd behöver vi höja portot, men även titta på andra lösningar som att ändra antalet utdelningsdagar.

Kostnaden för ett frimärke är i dag 12 kronor och det är faktiskt den lägsta portokostnaden i Norden. Sverige är också fortfarande det land som delar ut brev de flesta dagar i veckan. Ta vårt grannland Danmark, till exempel, där kostar ett frimärke 14 kronor och breven delas ut endast en dag i veckan.

 Hans Bergander, distributionsområdeschef Postnord

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel