Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Plastpåseskatten ger miljönytta

Ledarskribenterna skriver sällan om modeindustrin som spottar ur sig ett enormt överflöd av kläder tillverkade på ett ytterligt miljöbelastande sätt och som bara används någon säsong innan modet föreskriver något annat, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall i en replik till Karin Bergkvists ledare den 18/7.

Återigen ondgör sig en ledarskribent över plastpåseskatten – nu senast Karin Bergkvist 18 juli i Hälsingetidningarna. Det känns märkligt att man väljer repris gånger flera framför att i stället ta upp någon av de verkligt viktiga och brännande samhällsfrågorna. Man tycks aldrig få nog av att ondgöra sig över miljöpartiets insatser i regeringen för miljön.

Rubriken ”Det är inte svensk plast i världshaven” är en så typisk invändning så fort en miljöåtgärd införs. Slutsatsen bygger egentligen på ett resonemang om att eftersom Sverige är ett litet land med endast 10 miljoner invånare jämfört med flera miljarder i Asiens länder så kan vi kosta på oss att låta bli att tänka på miljön, och istället göra som vi alltid gjort och som vi tycker känns bekvämt.

Felaktigt påstås ofta att tunna plastpåsar för avfall som finns att köpa på rulle inte görs av återvunnen plast eller bioplast. Det är bara att titta på produktbeskrivningen så ser man att dessa påsar tvärt emot vad som påstås oftast inte är fossilbaserade.

Samtidigt ondgör man sig förstås över kassar av tyg. Man hänvisar till miljöbelastande framställning av bomull. Det är riktigt, men en tygkasse, framförallt en som är gjord av nylon har praktiskt taget obegränsad hållbarhet.

Ledarskribenterna skriver sällan om modeindustrin som spottar ur sig ett enormt överflöd av kläder tillverkade på ett ytterligt miljöbelastande sätt och som bara används någon säsong innan modet föreskriver något annat.

Låt oss alla glädjas över att plastpåseskatten varit mycket framgångsrik. Nästan alla inser redan att man klarar sig väldigt bra utan handelns onödiga plastpåsar.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Miljöpartist i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel