Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK på ledare: Nej, Lilian Sjölund, jag kommer inte att fjäska för finansministern

Artikel 11 av 11
Nedläggningshotet mot Hybo skola
Visa alla artiklar

Det sägs ofta att man inte skall ställa grupper mot grupper, men det är exakt det som görs i Ljusdals kommun! Snart kommer skolan i Ljusdal att vara sämre än den grekiska skolan, och det i en kommun med hög kommunskatt i ett land som totalt har ett av världens högsta skattetryck, skriver Fredrik Röjd (LB)

Svar till Lilian Sjölunds ledare: Skattehöjning, miljonbesparingar, finansministerfjäsk – Ljusdal, allt är tillåtet nu

Jag håller helt med dig Lilian Sjölund: det gäller att se saker och ting i ett helhetsperspektiv. Det är bara synd att en majoritet i Ljusdals kommunfullmäktige inte gjorde det för några veckor sedan.

Att lägga ner en skola kan vid en första anblick se ut som en besparing, men det kan faktiskt slå helt tvärt emot och istället bli en fördyring! I Hyboskolans fall beror det på att ett antal elever där har behov av lugn, trygghet och ett mindre format för att kunna nå de studiemål de har rätt till att nå.

Om dessa elever flyttas till en större skola blir kommunen enligt skollagen skyldig att vidta erforderliga åtgärder för att stödja dessa elever i deras kunskapsutveckling, vilket högst troligt innebär extra personalinsatser och möjligen lokalanpassningar.

När det gäller sjukskrivningarna på ekonomiavdelningen i kommunen så känner jag empati för dem som blivit sjuka, å andra sidan är jag inte förvånad. För en ekonom måste det vara exceptionellt påfrestande att arbeta i en organisation där det inte går att få ut ekonomiska månadsrapporter. Ja, ni läste rätt, detta saknas i Ljusdal.

Den ledning som nu styr Ljusdal har helt och fullt siktet inställt på kommunens utbildningsväsen. Upp till 70 heltidstjänster inom skolan skall tas bort. Detta kommer enligt min högst sakliga bedömning att leda till att skolklasserna framöver kommer att bestå av upp till 50 elever per lärare. Det är den bistra verkligheten om de summor som nämnts skall dras bort från skolan. Redan idag lämnar lärare sina anställningar i kommunen, och då har vi ett utgångsläge där endast varannan som undervisar i grundskolan är legitimerad. Det här ser inte bra ut.

Skolan i Ljusdal kostar såsom den gör i jämförbara kommuner. Socialtjänsten i Ljusdal kostar cirka 80 % mer än i jämförbara kommuner. Det sägs ofta att man inte skall ställa grupper mot grupper, men det är exakt det som görs i Ljusdals kommun! Gruppen lärare får ökad arbetsbörda och skolan får mindre pengar. Socialtjänsten får mer pengar och socialsekreterarna får förkortad arbetstid med full lön.

Det är tydligt att skolan i Ljusdal inte är prioriterad, och snart kommer den att vara sämre än den grekiska skolan, och det i en kommun med hög kommunskatt i ett land som totalt har ett av världens högsta skattetryck.

Så nej, Lilian Sjölund, jag kommer inte att fjäska för finansministern. Jag kräver istället min rätt till grundläggande välfärd, såsom rätt till en bra skola och ett äldreboende när jag inte längre klarar mig själv!

Fredrik Röjd, kommun- och regionpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel