Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK PÅ LEDARE: Debatten ska vara tuff men saklig – det är vår skyldighet gentemot väljarna

Det är tråkigt att rapporteringen från fullmäktige fokuserat mer på formen och föreställningen än sakinnehållet. Här behöver vi alla ta ett stort ansvar, såväl media som vi förtroendevalda, skriver moderaterna Patrik Stenvard och AnnCharlotte Granath i en replik till Lilian Sjölunds ledare. Lilian Sjölund svarar direkt.

Vi förstår din besvikelse Lilian över att du missade regionfullmäktige förra veckan. Det var stora frågor som vi diskuterade, bland annat hur regionen ska kunna göra åtgärder på över en halv miljard för en ekonomi i balans samt hur majoriteten nu vill inskränka barn och ungdomars valfrihet inom BUP. Det var dock inte därför du ångrade att du inte var närvarade, utan för att du missade det lågvattenmärke av fullmäktige där förtroendevalda inte kan bete sig på ett sakligt och respektfullt sätt i talarstolen.

För oss moderater är det viktigt att vi alla har en god ton i debatten, som vår partiledare skulle uttrycka sig; vi ska vara de vuxna i rummet. Tyvärr visade man från vissa håll att man inte delar vår ambition. För oss är det viktigt att vi behandlar varandra med respekt och inte gör påhopp med syfte att kränka andra. Vi har alla fått förtroendet av våra väljare att representera dem och det är det finaste uppdrag man kan få. Då krävs det att vi förvaltar detta förtroende med respekt och ödmjukhet. De gånger någon inte kan bete sig på detta sätt kommer vi moderater fortsätta att påpeka detta, det är vår skyldighet gentemot våra väljare.

Vi moderater vill fortsätta diskutera sakfrågor och visa på de olika alternativen i fullmäktige och den debatten ska vara tuff men saklig. Vi kommer fortsätta ställa majoriteten till svars för deras politik eller uteblivna politik och istället visa på våra alternativ.

Som sagt så är det tråkigt att rapporteringen från fullmäktige fokuserat mer på formen och föreställningen än sakinnehållet. Här behöver vi alla ta ett stort ansvar, såväl media som vi förtroendevalda. Vi är beredda att ta vårt ansvar för en bättre ton i debatten där fokus ligger på sakfrågor istället för att göra påhopp på varandra.

Patrik Stenvard (M) regionråd i opposition

AnnCharlotte Granath (M) gruppledare

SVAR DIREKT: ”Vuxen i rummet” har visat sig vara ett relativt begrepp. God ton är förvisso eftersträvansvärt i en politisk debatt och upp till varje parti att försöka förhålla sig till. Men att ordningsreglerna följs, är i första hand ordförandes uppgift. Inte enskilda ledamöters. Så protesterande burop och springande upp och ner på podiet i en fullmäktigesal får väl knappast anses som särskilt vuxet. Beteendet från Moderaterna var anmärkningsvärt, därav en text om regionfullmäktigesammanträdets form. Det var första gången. Alla andra texter jag skrivit om regionpolitiken, och de är några till antalet, handlar om politikens konsekvenser för invånarna i Gävleborg.

Lilian Sjölund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel