Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik på krönika: Po bygger tämligen tilltufsade halmgubbar

Thomas von Wachenfeldt ger replik efter Po Tidholms krönika "Så blev den hälsingska folkmusiken ett brunt slagträ i nationalisternas kulturkrig". Po Tidholm ger svar direkt.

Läs krönikan här

Bäste Po!

Jag vill först passa på att tacka dig för det intresse du visar för vår folkmusik och i synnerhet den från Hälsingland.

Men jag anser att den krönika du författat är tämligen märklig där du via så kallade "guilt-by-association"-argument indirekt tillskriver mig åsikter som jag inte har. Det vill säga att tillskriva mig uttalanden som andra personer uttalat. Jag har även noterat att du försökt göra detta tidigare med det svenska folkmusikbandet Garmarna utifrån deras samarbete med bandet Heilung. Jag vet inte riktigt var du vill komma med dina utfall?

Den information jag fick om Svenska Kulturstiftelsen var att de var politiskt obundna och inspirerade av den ytterst välrenommerade Svenska kulturfonden i Finland samt att de verkade för det svenska språket och den svenska kulturen – det vill säga ett snarlikt mål som vi inom Hälsinge Akademi har.

Svenska Kulturstiftelsen ville ge mig priset på grund av mitt arbete med svensk folkmusik och den enda partipolitiska kopplingen jag kunde finna var att en av grundarna är verksam politiker för Liberalerna i Stockholm. Att du sedan, utifrån uttalanden av en person jag aldrig träffat, insinuerar att jag på något sätt skulle uppleva att jag ej erhållit uppskattning från det omgivande samhället är att återigen bygga en tämligen tilltufsad halmgubbe.

Jag är mer än nöjd och enormt tacksam över den uppskattning jag fått genom åren för min musikaliska verksamhet. Så var jag även denna gång då Svenska Kulturstiftelsen valde att ge mig detta pris, likväl när jag som aktiv centerpartist mottog det socialdemokratiska Kenth Högström-stipendiet ur Mona Sahlins hand.

Thomas von Wachenfeldt

Svar direkt:

Som Thomas von Wachenfeldt, doktor i musikpedagogik och lektor på Umeå Universitet, är väl medveten om har det gjorts idoga försök genom åren att utnyttja svensk folkkultur i politiska syften från både höger och vänster. Jag redogjorde för det i min krönika. Som traditionsmusiker bör man därför vara vaksam på till vilka organisationer man lånar ut sitt goda namn. I det här fallet blev det väldigt fel. Den stiftelse som delade ut pris till von Wachenfeldt på nationaldagen är utan tvekan högerextrem, vilket framgår med all önskvärd tydlighet vid en snabb googling och en titt på stiftelsens egen lanseringsvideo. Den är mycket lätt att hitta. Där luftas bland annat tankar om ”folkutbyte” – en teori lanserad av vit maktrörelsen som i korthet går ut på att inflytelserika judar orkestrerar en migration från muslimska länder i syfte att riva ned den kristna västerländska civilisationen.

Richard Sörman, ordförande i stiftelsen, och en tongivande skribent på den högerextrema sajten ”Det goda samhället” är uttalad SD-sympatisör. Och von Wachenfeldt har bevisligen träffat honom, de sitter i trevligt samspråk en meter ifrån varandra under prisceremonin i SD-kanalen ”Riks”. Klippet finns på Youtube.

Blir man erbjuden ett pris tar man reda på fundamenta och avgör sedan hur väl sammanhanget passar den egna värdegrunden. Min text kan knappast kategoriseras som ”gult-by-association” då von Wachenfeldt själv satt sig i denna situation och alldeles frivilligt associerat sig med detta sammanhang. Att han sedan är för stolt för att erkänna sitt misstag, och gör allt så mycket värre genom att likställa Hälsinge Akademi med denna högerextrema stiftelse, är mycket beklagligt. 

Hur ställer sig övriga akademiledamöter till denna jämförelse?

Po Tidholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel