Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK om Pride: Viktigt för Svenska kyrkan att engagera sig i Pridefestivaler – Hoppas vi ses på Bollnäs Pride i september, Ingrid och Tor!

Kyrkoherden har rätt i att det är ett avslag på en motion som är beslutet på kyrkomötet. Men i beslutet finns också att kyrkomötet anser det viktigt att Svenska kyrkans engagemang och delaktighet i Pride är viktigt, skriver Lars B Andersson i en replik till kyrkoherden i Bollnäs.

Kyrkomötet 2017 avslog en motion om Priderörelsens skadeverkningar Beslutet ser ut så här: motion 2017:146, som handlar om att utreda negativa, farliga och problematiska tendenser som sammanhänger med Svenska kyrkans engagemang och delaktighet i Pridefestivaler runt om i landet.

Läs också repliken från kyrkoherden Ingrid Natander: Det finns inget kyrkomötesbeslut om att det endast är via Pride som kyrkan kan stötta hbtq-personer

Utskottet menar att Svenska kyrkans engagemang och delaktighet i Pridefestivaler är bra och viktigt. Utskottet föreslår därför avslag på motionen. (Kyrkolivsutskottets betänkande 2017:13) Till beslutet görs följande uttalande av kyrkomötet: Utskottet menar att det är bra och viktigt att Svenska kyrkan engagerar sig för att stärka hbtq-personers rättigheter.

Utskottet poängterar att Svenska kyrkans engagemang i Pride är betydelsefullt även i en internationell kontext där många hbtq-personer upplever diskriminering och hot.

Kyrkoherden har rätt i att det är ett avslag på en motion som är beslutet. Men i beslutet finns också att kyrkomötet anser det viktigt att Svenska kyrkans engagemang och delaktighet i Pride är viktigt. Då kan man inte som kyrkoherde kalla Pride för ett särintresse även om det inte något man själv finner engagemang i. Och det är också fel av kyrkorådets ordförande att aktivt stödja, trots vad kyrkomötet säger.

Med detta lämnar jag denna debatten och önskar guds frid. Och jo, jag tänker med glädje engagera mig i Pride i Bollnäs i september, hoppas vi ses där, Ingrid och Tor!

Lars B Andersson, kyrkomötesledamot för ViSK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel