Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Om herrarna har en spåkula så får ni gärna dela med er!

Artikel 54 av 58
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Att ni smutskastar politiker och tjänstemän i media istället för att diskutera och försöka samverka är beklagligt. Ni underminerar hela förvaltningen och rektorsorganisationen. Känns det bra? undrar Stina Michelson (S) och Lena Svahn (Mp) i en replik till Hellström, Bjerke och Olsson.

REPLIK: Ni tycks inte ha förstått ert politiska ansvar – det här handlar om våra barns framtid

Hellström (LB) med lång erfarenhet som ledamot och även vice ordförande en tid i nämnden, Bjerke (C) ersättare i nämnden och Olsson (V) är en spännande konstellation med tanke på det politiska läget. Att ni smutskastar politiker och tjänstemän i media istället för att diskutera och försöka samverka är beklagligt och inget Ljusdal behöver i dagsläget med de utmaningar vi står inför. Nämnden kommer att följa upp, utvärdera omställningen och vidta åtgärder åt det ena eller andra hållet om det behövs. Alla svar finns inte i förväg och vi äger ingen spåkula. Om herrarna har en sådan får ni gärna dela med er!

Som ni uttrycker er, att ni vet bättre än professionen, underminerar hela förvaltningen och rektorsorganisationen. Känns det bra?

Lagar och förordningar kan man inte bryta ut valda delar ur som det passar en och rätta sig endast efter dessa. I kommunallagen står klart och tydligt att kommunerna ska ha en god ekonomisk hushållning. Har ni missat det? Skollagen ställer krav på likvärdighet och kvalitet. Men vad har ni för krav egentligen? Att vi ska fortsätta arbeta som vi gjort tidigare, efter principen ”det var bättre förr”? Vi behöver utveckla våra skolor på bästa sätt, se till att fler elever går ut grundskolan med godkända betyg. Då kan vi omöjligt jobba på samma sätt som tidigare. Det finns också positiva röster från anställda när det gäller omställningsarbetet, som inte kommer fram i offentligheten. ”Äntligen händer det något” och ”vi kan inte fortsätta som tidigare, det måste ske en förändring”. Kraven på utbildning har skärpts. Detta borde väl vara positivt även för er kan vi tycka.

Om hela omställningsarbetet är så fel, vore det klädsamt om ni kommer med förslag (på förändringar) som genererar i likvärdighet, kvalitet och en god ekonomisk hushållning, det som professionen arbetar med. Under många års tid har elevantalet sjunkit på kommunens skolor utan att organisationen anpassats, varken när det gäller lokaler eller personal. Det är mycket därför vi sitter i den här situationen, och det känner Bjerke (C) och Hellström (LB) till. Ljusdal får statsbidrag för att bedriva åtta grundskolor i kommunen. Vi bedriver totalt tio stycken, lever över våra tillgångar och i slutändan får varje enskild elev en mindre peng. Är det så vi ska hantera skattepengar?

Ta först in den information nämnden fått och ta del av den information som kommer, istället för att komma med förutfattade meningar och antaganden. Vi stöttar förvaltningen och rektorerna full ut i denna process.

Stina Michelson (S) ordförande utbildningsnämnden

Lena Svahn (Mp) vice ordförande utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel