Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Olyckligt med den uppjagade stämningen kring Bollnäs Pride och pastoratet – Delaktighet i Pridefestivaler är bra och viktigt

Jag har sett hur många har kommit med påståenden kring vår kyrkoherdes uppfattningar om hbtq-personer utifrån hennes beslut. Det gör mig ont. Det finns inget mer felaktigt än det, skriver Tor Jonsson, ordförande i Bollnäs pastorats kyrkoråd i en replik i diskussionen kring Svenska kyrkan och Bollnäs Pride.

Annons

Det har blivit en uppjagad stämning kring Bollnäs Pride och Bollnäs Pastorat. Som ordförande i kyrkorådet tycker jag att det är mycket olyckligt.

Läs också insändaren från Bollnäs Pride: Varför nobbas Pride av Bollnäs pastorat?

Det regelverk som gäller när det handlar om att ta beslut om plan för gudstjänster är kyrkoordningen. Där står att kyrkoherden fastställer efter samråd med församlingens kyrkoherde eller församlingsråd, präster och kyrkomusiker en plan för församlingens gudstjänster. Det är församlingen som är den primära enheten inom kyrkan. Församlingarna är ansvariga för sina gudstjänster och det är dess styrelse, församlingsrådet, som kyrkoherden i ett pastorat skall samråda med.

Kyrkoherden kan överlåta sin plats i församlingrådet till en präst i församlingen. Kyrkoherden har överlåtit den platsen till församlingsherden i respektive församling. Det är alltså därmed församlingsherden som skall fastställa planen för gudstjänster i församlingen efter samråd med bland annat sitt församlingsråd

När förfrågan om Bollnäs Pastorat skulle vara intresserad av att ordna en regnbågsmässa kom i mitten av maj skickades den först till kyrkoherden och församlingsherdarna och därefter också till kyrkorådet. Jag konstaterade att vi inte skulle ha något kyrkoråd innan regnbågsmässan. Kyrkoherden tog upp frågan med församlingsherdarna. De var överens med kyrkoherden och utifrån det skrev hon sitt svar till Bollnäs Pride. Som ordförande meddelade jag att kyrkoherdens beslut gäller. Här kan konstateras att varken kyrkoråd eller församlingråd har hanterat frågan.

Jag har också sett hur många har kommit med påståenden kring vår kyrkoherdes uppfattningar om hbtq-personer utifrån hennes beslut. Det gör mig ont. Det finns inget mer felaktigt än det. Hon skriver också själv på Pastoratets hemsida: ” Som framgått i media, har Bollnäs pastorat tackat nej till att medverka i Bollnäs Pride 2019. Detta bottnar inte i ett motstånd mot Priderörelsen och dess idéer. Svenska kyrkan arbetar hela tiden aktivt för, att med Kristus som grund, välkomna alla människor till kyrkan och gudstjänsten. Det är viktigt att det finns många krafter i samhället som arbetar för det goda. Pride utför arbetet på sitt sätt och Svenska kyrkan på sitt sätt. Vi önskar Bollnäs Pride all välsignelse vid höstens evenemang.”

Jag kommer att ta upp frågan om samverkan med Bollnäs Pride ur ett principiellt perspektiv vid vårt första kyrkorådssammanträde den 17 september. Då kommer jag naturligtvis att ta upp den utifrån skrivningar om Pride i kyrkomötet 2017. Där sägs att Svenska kyrkans engagemang och delaktighet i Pridefestivaler är bra och viktigt.

Som förtroendevalda i Svenska kyrkan ska vi naturligtvis följa kyrkomötets intentioner.

Tor Jonsson, ordförande i Bollnäs pastorats kyrkoråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel