Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Olyckligt att Bollnäs pastorat är ovilliga att följa kyrkomötets beslut om Pride

 
Bollnäs Pride 2019
Visa alla artiklar

Att kyrkoherden i Bollnäs, med kyrkorådets ordförandes godkännande, betraktar Pride och RFSL som ett särintresse går stick i stäv med kyrkomötets uttalande. Svenska kyrkan anser att Pride arbetar för kärlek och mångfald samt solidaritet, skriver Lars B Andersson, kyrkomötesledamot för ViSK vänstern i Svenska kyrkan.

Utskottet menar att det är bra och viktigt att Svenska kyrkan engagerar sig för att stärka hbtq-personers rättigheter. Utskottet poängterar att Svenska kyrkans engagemang i Pride är betydelsefullt även i en internationell kontext där många hbtq-personer upplever diskriminering och hot. (Kyrkolivsutskottets betänkande 2017:13) Det är ett svar på en motion från en Sverigedemokrat i kyrkomötet 2017.

Läs insändaren från Bollnäs Pride och kyrkoherdens svar: Varför nobbas Pride av Bollnäs pastorat?

Kyrkomötet är svenska kyrkans högsta beslutande organ och det är kyrkomötet som beslutar vilken inriktning Svenska kyrkan ska ha. De fastställer även kyrkoordningen som är Svenska kyrkans regelverk och som församlingar och pastorat ska följa jämte sin egen, men av domkapitlet utfärdade församlingsinstruktion.

som del av Svenska kyrkan har man att följa kyrkomötets beslut. Ogillar man beslutet får man i kyrkomötet arbeta för en förändring.

Att kyrkoherden i Bollnäs, med kyrkorådets ordförandes godkännande, betraktar Pride och RFSL som ett särintresse går stick i stäv med kyrkomötets uttalande. Svenska kyrkan som helhet anser inte att Pride och RFSL är särintressen utan att Pride arbetar för kärlek och mångfald samt solidaritet.

Ärkebiskopen, som är Svenska kyrkans främste företrädare (den främsta bland bröder) deltar med helhjärtat engagemang i Pride och det utifrån kyrkomötets beslut och eget intresse. Församlingen är den lokala självstyrande enheten i kyrkan, men del av Svenska kyrkan som helhet. Och som del av Svenska kyrkan har man att följa kyrkomötets beslut. Ogillar man beslutet får man i kyrkomötet arbeta för en förändring. Det är olyckligt att kyrkoherden och kyrkorådets ordförande uppvisar en ovilja att följa kyrkomötets beslut.

Lars B Andersson, kyrkomötesledamot för ViSK vänstern i Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel