Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Nyliberal politik skapar klyftor

Jamen det är ju fantastiskt hur Lars Kriss får ihop det, så nu är främlingsfientligheten, fackets och alla löntagares fel, på grund av att vi vill ha anständiga löner! Lars gör en rad nyliberala felslut, som att sänkta löner skulle ge fler jobb. Tyvärr så prickar han inte med en enda stavelse rätt, för i så fall skulle reallönesänkningarna i början av 80- och 90-talet gett sänkt arbetslöshet. Det enda som hände då var att arbetslösheten ökade kraftigt samtidigt som vinsterna ökade. De sänkta lönerna gick alltså inte till fler arbetstillfällen, utan till bolagsvinster.

Det enda som kan öka sysselsättningen, är om marknaden växer, om fler kan konsumera de varor och tjänster som de som arbetar skapar. Det blir ganska svårt att öka efterfrågan om fler människor än idag får svårare att konsumera på grund av lägre löner. Och tesen, att företag skulle anställa människor enbart för kul skull, för att de blir billigare att anställa säjer ju en del om okunnigheten om hur arbetsmarknaden fungerar. Företag anställer de människor som behövs för företagets produktions skull, inte 3-4 extra utöver, för att vara snälla eller för att göra en välgärning för samhället.

Att klä främlingsfientligheten i orden att det är lönespridningen eller höga ingångslöner som är mekanismen, är också ett lågvattenmärke och detsamma som att beskylla landets alla löntagare för saker de absolut inte rår för. Det är snarare så, att det är den nyliberala politiken som skapar klyftor och skillnader mellan människors levnadsvillkor. Säg som det är istället Lars Kriss, att du vill höja vinsterna på löntagarnas bekostnad. Det känns mer klädsamt om du talar klarspråk, istället för att göra ner större delen av Sveriges befolkning och beskylla dem för att vara upphovet till rasismen.

Vi kan dock hålla med om, att man kan komma åt främlingsfientlighet till viss del om arbetslösheten sjunker, men att sänka arbetslöshet med nyliberal politik har hittills aldrig genom världshistorien fungerat.

Själva har vi Thatchers England i minnet som exempel på det nyliberala experimentets misslyckande. Låt inte Sverige bli nästa land som ska köras i botten.

Maria Mörk (V)

Lars B Andersson (V)

Svar Direkt:

Ju högre ingångslöner, desto mer arbetslöshet. Ju högre arbetslöshet, desto mer främlingsfientlighet. Det är ett logiskt resonemang som har väldigt lite med "nyliberala felslut" att göra. Inte någonstans i texten ger jag vanliga löntagare skulden för att högerpopulismen växer. Tvärtom försöker jag visa på behovet av en mer övergripande systemkritik.

Lars Kriss

ledarskribent, Liberala Nyhetsbyrån