Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Nya tobakslagen – en positiv utveckling för landet Sverige

Karin Bergkvists ledare i Ljusnan den 12/7 2019 speglar en stor del okunskap angående tobaksrökens påverkan och behöver därmed besvaras, skriver skribenterna.

Karin skriver: ”Här i Sverige är vi dåliga på att låta människor ta eget ansvar…”.

Läs även ledaren: Rökförbudet handlar om att moralisera, inte om förbättrad hälsa

Karin, det har under många år pågått insatser för rökfria utomhusmiljöer på frivillig väg. Människor har undanbett sig andras rökning både vid restauranger, caféer, perronger, hållplatser, entréer och så vidare utan att bli respektfullt bemötta. Snarare har de själva fått flytta på sig oavsett om det medfört att man fått lämna den mat eller det fika man beställt.

Hon skriver om ”Ogenomtänkt och till största delen onödig lagstiftning…”. Innan förbudet togs har utredningar, politiska debatter, diskussioner samt remissrundor genomförts. Det kan knappast ses som något ogenomtänkt hastverk utan är tvärt om ett beslut grundat på kunskap, statistik och ansvarstagande.

Vi ser den utökade tobakslagen som en frihetsreform. Frihet att själva kunna avgöra om vi och våra barn ska utsättas för tobaksrök. Det är rimligt att ställa den majoritet som är ickerökare mot den minoritet som idag röker samt att låta åsikter från de mest känsliga, barn, unga och lungsjuka väga mycket tungt.

Då du känner röklukten har du den redan i dina egna luftvägar. Vi måste var och en ha friheten att slippa detta.

Karin undrar också: ”Handlar det svenska rökförbudet verkligen om hälsa?”. Människor med diagnoser som astma, SHR, KOL mm rapporterar om omedelbara sjukdomssymtom från luftvägarna vid kontakt med passiv rökning, ute såväl som inomhus.

På längre sikt är tobaksrökningens skadeverkningar och kostnader väl dokumenterade. Exempelvis visade en utredning av Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi 2017 att rökning kostar samhället 31 miljarder och att cirka 14 400 personer dör i rökning varje år. Så svaret måste givetvis vara JA!

Redan nu påtalar dessutom Hotell- och Restaurangfacket en bättre arbetsmiljö efter den nya lagen.

Vi är glada att politiker tagit ansvar och sagt ja till den utökade tobakslagen och ser fram emot att kunna möta vänner på uteserveringar, vänner som är känsliga och tidigare fått avstå möten.

En positiv utveckling för landet Sverige, som ändå inte ligger i framkant gällande strategier för minskad tobaksrökning. Många länder har gått före och är ännu striktare för målet, ett tobaksfritt samhälle.

Mattias Grannas, ordförande i Astma- och Allergiföreningen, region Mellannorrland

Eva-Iréne Hed, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Västjämtland

Agnetha Danielsson, ordförande Astma- och Allergiföreningen i Jämtbygden

Margareta Lilja, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Härjedalen

Anna-Karin Grannas, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Sundsvall

Ingalill Sjöberg, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Kramfors

Carina Käller, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Örnsköldsvik

Ewa Björck, Astma- och Allergiföreningen i Norra Hälsingland

Wictoria Kastemyr, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Ovanåker

Elisabeth Rydbäck, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Gävle

Inger Svedvall, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Sandviken

Maritha Sedvallson, förbundsordförande, Astma- och Allergiförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel