Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Ni tycks inte ha förstått ert politiska ansvar – det här handlar om våra barns framtid

Artikel 53 av 57
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Svaren på era frågor skulle ni ha haft klara för er innan ni beslutade driva igenom denna ifrågasatta förändringsprocess i Ljusdals kommun. Vi andra har påpekat vikten av konsekvensanalyser, pedagogers synpunkter och en genomtänkt plan, men det har ni bara viftat bort. Att nu komma med dessa frågor är att rikta udden mot de tjänstepersoner som ni gett i uppdrag att utföra detta, skriver Martin Bjerke (C), Walle Olsson (V) och Torsten Hellström (LB).

Replik till INSÄNDARE: Vi behöver en hållbar omställning i Ljusdals skolor, Stina Michelson (S) och Lena Svan (MP)

Om omställningen av skolan skriver Stina Michelson (S) och Lena Svan (MP): " ... har rektor det stöd den behöver i denna förändring och hur är lärarnas arbetsbelastning? Lärare som förr haft resurs kommer nu vara ensamma i klassrummet i högre grad. Hur ser elevernas trygghet och studiero ut? Har elevstöd och elevhälsa funnit de nya vägarna så vi fortsätter uppfylla skollagen?"

Här har ni som ansvariga majoritetspolitiker i utbildningsnämnden i Ljusdal inte förstått era politiska uppdrag. Hur kan ni skriva så två veckor före skolstart? Svaren på dessa frågor skulle ni ha haft klara för er innan ni beslutade er för att driva igenom denna ifrågasatta förändringsprocess. Vi andra har påpekat vikten av konsekvensanalyser, pedagogers synpunkter och en genomtänkt plan, men det har ni bara viftat bort. Att nu komma med dessa frågor är att rikta udden mot de tjänstepersoner som ni gett i uppdrag att utföra detta.

Då man åtagit sig uppdraget som tjänsteman eller kommunpolitiker har man samtidigt förpliktigat sig att förvalta resurser och service på bästa sätt efter medborgarnas behov. Vi är skyldiga att ge våra barn och ungdomar en så trygg och god utbildning som det är möjligt utifrån deras enskilda behov. Vi är även skyldiga att ha en god och fungerande omsorg för de äldre och socialt stöd för de utsatta. Det går inte att ducka och släta över allvaret i dessa frågor. Vi politiker måste ta ansvar för de beslut som vi fattar och förstå konsekvenserna både på kort och lång sikt.

Läs också artikeln: Speciallärare tas bort – föräldrar oroliga: "Det handlar om våra barn"

Det blir extremt anmärkningsvärt när kommunen gör besparingar på just de saker som man är förpliktigad att ombesörja. Ett bygge eller projekt går att skjuta på eller avslå, men det går det inte att göra med våra barns utbildning och framtid. Deras möjlighet är här och nu, de har bara de korta skolåren på sig att möjliggöra sig en utbildning för ett tryggt liv.

Ni måste förstå att när ni lägger ner en småskalig skola med en väl fungerande integrerad och jämlik pedagogik och när ni tar bort de personliga assistenterna då tar ni även bort möjligheten till en lyckad skolgång och ett bra liv för ett flertal barn.

Det är svårt att se hur mindre resurser till de som behöver det ska främja vår kommun och vårt samhälle. Hur ska en sämre skola få fler att vilja flytta hit till vår kommun? Hur ska ökat utanförskap, brist på utbildning och högre arbetslöshet gynna vår kommun och de människor som bor här?

Som politiker måste man förstå att man har ett personligt ansvar för de beslut man deltar i och underkasta sig kommunlagen och kommunens riktlinjer och ansvar.

Martin Bjerke, Centerpartiet

Walle Olsson, Vänsterpartiet

Torsten Hellström, Ljusdalsbygdens Parti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel