Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Ni spottar på människors rädsla för vargen – Var är er empati Nordulv?

Ordföranden i Nordulv väljer att bemöta en människas upplevda oro med att håna ”frånvaron av kunskap”, anklaga för att ”medvetet föra allmänheten bakom ljuset med falska påståenden”, att med ”fräsch” härskarteknik upplysa mannen om att ”är du så okunnig så att du inte vet att det är riksdagen som bestämmer?” skriver signaturen Faunarealist.

En replik på debattinlägget från Nordulv: Din insändare om vargen innehåller flera felaktigheter, Ingvar Persson – och vad har 08:orna med saken att göra?

En man som lever på glesbygden i Sverige, skriver en insändare om hur han upplever det att tvingas dela sitt utrymme på jorden med oskygga rovdjur. ”Många som bor på landsbygden gör det för att jaga, fiska, plocka bär eller svamp. Men den tiden är förbi, rädslan för vilda djur är för stor.”

Vidare beskriver han att ”När jag var barn och när mina barn var små, så var skogen vår lekplats. Flera kilometer hemifrån var vi och lekte. Idag vågar vi inte släppa våra barnbarn utanför inhägnad tomt utan tillsyn.”

Vargen är ett magnifikt rovdjur. En sökning på nätet ger oss informationen att de vargar vi har här i Norden, är ”Stora arter med stor hjärna och starka rovdjurständer” och att ”på grund sin storlek, kraftigare tanduppsättning och höga intelligens är de ett betydligt farligare rovdjur än sina sydliga släktingar. ”

Vargattacker mot människor är sällsynta, men de sker. Sverige var under många år förskonade från att ha djuret varg men nu är den tillbaka och personligen tror jag att det absolut dummaste vi människor kan göra, är att inte lära oss av historien, underskatta rovdjuret varg och förmänskliga den som art. Jag anser vi ska bibehålla vår respekt och vaksamhet för vargen och ha i minnet, att vi människor och tigrar är de enda som är ett hot mot den.

Rädsla är en känsla som man känner vid hot eller riskfyllda situationer, både äkta och inbillade. Att människor lär sig utav farliga händelser och undviker dem i möjligaste mån, gör att vi utvecklas och överlever.

Nordulv är en organisation som har givits talesrätt i frågor som gäller Sveriges vilt, natur och miljö. I deras stadgar kan man läsa att de vill ”skapa förståelse och acceptans för att de stora rovdjuren har en naturlig plats i vår gemensamma natur”.

Ordföranden i Nordulv, delar inte sin vardag eller ”gemensam natur” med rovdjuren. Denne väljer att bemöta en människas upplevda oro, rädsla, frustration och vanmakt med att håna ”frånvaron av kunskap”, anklaga för att ”medvetet föra allmänheten bakom ljuset med falska påståenden”, att med ”fräsch” härskarteknik upplysa mannen om att ”är du så okunnig så att du inte vet att det är riksdagen som bestämmer?” (gällande påståendet att mannen upplever att besluten som tas för glesbygden, tas i huvudstaden, dvs 08-området).

Man jämför vargtagna hundar med dödade hundar i trafiken vilket blir helt absurt då vi har cirka 7,4 miljoner olika motorfordon i Sverige och drygt 300 konstaterade och funna, vargar.

Mest av allt hytter man med pekfingret. Man talar om att känslan av oro är fel, känslan av rädsla för att möta en flock av vargar under sin promenad är fel, känslan av vanmakt över att ens personliga frihet i naturen inskränks mot tidigare, är fel.

En organisation som alltså har inflytande över beslut som i slutänden enkom handlar om människor som upplever allt detta jag listade ovan, bemöter berörda med att bokstavligen spotta på dem. Detta skapar ingen förståelse eller acceptans. Detta skapar förakt.

Faunarealist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel