Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: När den biologiska enfalden råder

Nordulv befinner sig i ett slags rosaskimrande bubbla med endast snälla vargar som har goda avsikter med allt de företar sig. Vad som egentligen kännetecknar organisationen är biologisk enfald. Endast vargen har plats i deras starkt begränsade värld och man behöver inte ta några andra hänsyn alls, skriver Lise-Lotte Kiderud.

Annons

Nordulvs ordförande Yvonne Öhmans replik den 15 januari 2020 bjöd inte på några överraskningar. Som vanligt vill man från den extremt vargvärnande organisationen Nordulv göra gällande att deras hållning till toppredatorn vargen är en universell sanning som ska vara giltig för alla. Så är inte fallet och en ideell och opolitisk organisation som Nordulv, som påstår sig stå för "aktivt skydd av och bevarandet av rovdjuren och för främjandet av biologisk mångfald i Norden" borde veta bättre än så här. Vad som egentligen kännetecknar organisationen är biologisk enfald. Endast vargen har plats i deras starkt begränsade värld och man behöver inte ta några andra hänsyn alls.

Att djurhållare på landsbygden är förtvivlade över situationen med varg och lever i en ständig oro struntar Nordulv i. Medan andra ägnar sig åt frågor som vad rovdjuren kostar, vad samhället har råd med, om vikten av att ha öppna landskap och för att kunna producera svenskt lamm så måste våra djur kunna vara ute på bete så ägnar sig Nordulv uteslutande åt den biologiska enfalden vargen. De befinner sig i ett slags rosaskimrande bubbla med endast snälla vargar som har goda avsikter med allt de företar sig. Och om man frågar den vargvurmande organisationen Nordulv så får man självklart aldrig skjuta en enda varg heller. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att förutsättningarna att bedriva djurhållning till sist upphör helt. Det är redan en oerhört ansträngd situation för många djurägare på grund av varg. Men detta faktum är inget som Nordulv vill vidkännas. Istället försöker de måla upp en trivsam och gemytlig bild av tillvaron för folk som lever med varg och som inte alls överensstämmer med verkligheten.

Man har tidigare i ett debattinlägg använt sig av uttrycket "de vargar vi har här i Norden" dvs gjort en geografisk avgränsning när man talat om varg. Detta omvandlar nu vargarnas tillskyndare Yvonne Öhman till den "Nordiska vargen" och har synpunkter på det. Det var bara ett i raden av exempel och egentligen är det lönlöst att försöka möta extrema vargvärnare som Nordulv i en saklig debatt eftersom de är helt rigida i sin uppfattning. De vänder och vrider alltid fakta för att anpassa verkligheten så att den ska tjäna deras egna syften. Man kan inte annat än instämma i att Nordulv nyttjar härskartekniker gentemot alla de som lever med och plågas av varg samt att det som anförs av dess ordförande upplevs som rena hånet.

Lise-Lotte Kiderud

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel