Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Moderaternas utspel handlar inte om sakfrågan

Joakim Westlund (C) svarar på moderaterna Patrik Stenvards och Ann-Charlotte Granaths replik Centern vill flytta fokus från sakfrågan.

REPLIK: Centern vill flytta fokus från sakfrågan

Moderaterna Patrik Stenvard och Ann-Charlotte Granath anklagar mig för att undvika debattens sakfråga, var lågtröskelmottagningen med sprututbyte för missbrukare ska placeras.

Deras svar på min insändare bekräftar dock det jag befarat. Deras utspel handlar egentligen inte om sakfrågan. Moderaterna ifrågasätter fortfarande att det ska finnas sprututbytesmöjligheter i Gävleborg. Av allt att döma verkar det som att de snarare vill att det inte ska bli någon mottagning överhuvudtaget.

Visst kan och bör man diskutera placeringen, oavsett vilken verksamhet det handlar om. För den som är insatt i vårdbehoven som denna patientgrupp har och hur dålig hälso- och sjukvården är på att möta den, borde placeringen vara betydligt mer underordnad än att en verksamhet äntligen kommer igång.

Mottagningen i Gävle har aldrig varit tänkt att fylla hela länets behov. Det är en försöksverksamhet. Faller den väl ut behövs säkert ytterligare minst en mottagning i Hälsingland. Den mobila lösning Moderaterna skriver om, planeras det redan för som ett komplement till mottagningen i Gävle och jag hoppas den kommer på plats så fort som möjligt.

Lågtröskelmottagningen har aldrig varit tänkt som en ren sprututbytesverksamhet.

Ändå resonerar Moderaterna som att verksamheten inte kan fylla flera syften samtidigt. Det gör mig minst sagt fundersam över logiken i deras argument.

När jag sedan betonar att mottagningen bör möta målgruppen med ett brett vårdutbud, så förstår jag inte vad man försöker påstå när man menar att jag ändrat mig. Beslutet om lågtröskelmottagningen togs 2017 och jag kom in i regionpolitikern först efter valet 2018.

Jag kommer aldrig att blunda för det faktum att missbrukare ofta behandlas som mindre värda människor som inte har samma rättigheter som andra. De flesta kan acceptera verksamheter för missbrukare, psykiskt sjuka, asylsökande eller människor med funktionsvariation, så länge det inte är i sitt eget närområde. Därför är Moderaternas argumentation mycket bekymmersam.

Moderaterna vill i det här skedet alltså stoppa mottagningen utifrån argumentet att den kan hamna för nära en skolverksamhet. Samtidigt begär de att ingen mottagning ska inrättas innan man hittat den placering som bäst fyller länets behov. Risken med detta är dock att mottagningen kommer kastas runt i länet och aldrig bli verklighet. Och de som blir ytterst drabbad av detta är en redan hårt utsatt grupp, nämligen de som idag lever med missbruksproblematik.

Joakim Westlund (C), hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel