Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Moderaternas debattinlägg präglas av okunskap

Menar moderaterna i Gävleborg på fullt allvar att Gävleborg skall skämma ut sig och frångå vetenskap och beprövad erfarenhet? undrar senior-distriktsläkaren Ann-Britt Lindmark-Lagerwall i en replik på inlägget av moderatpolitiker i region och kommuner i Gävleborg.

Annons

Den första sprutbytesmottagningen öppnades i Sverige i Lund 1986. Vi har alltså mer än 30 års erfarenhet av denna typ av verksamhet. Konklusionen är att missbruket inte ökar. Återlämningsgraden av utlämnade sprutor och kanyler är mer än 95%. Det är också helt klarlagt att smittspridningen av HIV, hepatit B och hepatit C minskar radikalt. Detta innebär alltså betydande hälsovinster i den grupp medborgare som tillhör de mest utsatta.

Läs hela debattartikeln från Moderaterna: Miljoner till sprututbyten i Gävleborg gynnar bara fortsatt missbruk

Sedan kommunernas vetorätt mot sprutbytesmottagningar togs bort för några år sedan ökar snabbt antalet mottagningar i landet och är snart rikstäckande. Menar moderaterna i Gävleborg på fullt allvar att Gävleborg skall skämma ut sig och frångå vetenskap och beprövad erfarenhet? Eller menar man att man sitter inne med kunskap som Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsläkarna i landet har missat?

Moderaterna tycker att kostnaden för de planerade två sprutbytesmottagningarna på 4 miljoner är för hög och att pengarna gör bättre nytta på annat sätt. Är man då medveten om kostnaderna för behandling av de svåra infektioner som orena sprutor och kanyler orsakar? En behandling för hepatit C kostar till exempel 100 000 kr per patient och behandlingsomgång.

Läs också repliken från René Klötz: Ideologiskt präglade dumheter, moderater – Läs på om sprututbytet!

På sprutbytesmottagningen sker till exempel också provtagning och vaccination mot hepatit B. Också det minskar förstås sjukvårds och behandlingskostnader.

Den ekonomiska vinsten av sprutbytesmottagningar är bevisad. Den största vinsten är dock förbättrad hälsa hos patientgruppen intravenösa missbrukare. Regionens uppdrag är att värna och förbättra hälsan hos alla medborgare. Glöm aldrig att en missbrukare är mer än sitt missbruk. Den drabbade kan finnas närmare dig än vad du tror.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, miljöpartist, senior-distriktsläkare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons