Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Människan är det största hotet mot vargen – därför är det viktigt att fakta läggs fram

Vi har aldrig ifrågasatt folks rädslor men däremot visat att denna rädsla är omotiverad enligt expertis. Det är inte att håna, skriver Yvonne Öhman, i en replik från föreningen Nordulv på insändaren från signaturen Faunarealist.

Svar till Faunarealists insändare: Ni spottar på människors rädsla för vargen – Var är er empati Nordulv?

Du har helt rätt i att Nordulv är en miljöorganisation med talesrätt i miljöfrågor. Styrelsen och våra medlemmar är spridda över hela landet. Många bor i varglän och även i och kring reviren och är således mycket införstådda med hur det är att leva nära vargar. Vårt uppdrag är att värna en balanserad natur där våra rovdjur ingår. Vi förväntas även att informera allmänheten vilket vi gjorde i vår insändare. När felaktigheter presenteras som en sanning i media så bemöter vi dem naturligtvis.

Att bemöta felaktigheter med fakta är inte hån och härskarteknik. Tråkigt att du uppfattar det så. Vi anser att informationen till allmänheten skall vara korrekt och saklig och inte bara åsikter som saknar sanningshalt. Vi har aldrig ifrågasatt folks rädslor men däremot visat att denna rädsla är omotiverad enligt expertis. Det är inte att håna.

Du skriver att vi kör med härskarteknik när vi påvisar att det är riksdagen som bestämmer inte 08:orna. Han skrev: "Detta skall glesbygdsborna själva bestämma, 08:orna får bestämma om man skall ha trängselavgifter eller inte i Stockholm". Inte som du skriver "mannen upplever att besluten som tas för glesbygden, tas i huvudstaden, dvs 08-området"

Insändaren påstod att det var "08:orna" som bestämde vår rovdjurspolitik Detta är ett vanligt påstående vi ofta får höra. Det var ett felaktigt påstående och måste bemötas så att inte fler får den uppfattningen.

Du anser vår redovisning av Agrias statistik på dödade hundar som absurd och menar att vi jämför vargar och bilar. Det blir ju lite fel att rycka ur en liten del ur statistiken som innehåller så mycket mer än varg och bilar. Faktum kvarstår att deras statistik visar att varg inte är den faktor som dödar flest hundar.

Du vill även hävda att den Nordiska vargen är farligare än andra vargar.

”Stora arter med stor hjärna och starka rovdjurständer” och att ”på grund sin storlek, kraftigare tanduppsättning och höga intelligens är de ett betydligt farligare rovdjur än sina sydliga släktingar. ”

Vi vet inte vad du vill säga med detta. Skulle en större varg vara mer benägen att attackera en människa? Vem skulle den vara farligare för? För bytesdjuren t ex älg så är den definitivt farligare. Men för människan gör det knappast någon skillnad då det räcker med en medelstor hund för att döda oss. Det är självklart att vi skall ha respekt för ett stort rovdjur, liksom vi skall ha respekt för alla vilda djur. Du skriver att det bara är människan och tigern som kan utgöra ett hot mot vargen. Det stämmer inte helt. Även björn, älg och vildsvin kan och har dödat varg. Men människan är det största hotet både mot varg och hela vår fauna. Därför är det viktigt att fakta läggs fram. Därav vår insändare som svar på en massa felaktigheter.

Yvonne Öhman, ordförande Nordulv, med styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel