Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Majoriteten svarar Frida Demervall angående Hudiksvalls skolstruktur

Artikel 68 av 68
Skolutredningen i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Utifrån den rådande krissituation med coronaviruset fattade Hudiksvalls kommun beslut i förra veckan om kortare beslutsvägar för Lärandenämnden, för att på så sätt kunna agera snabbt om de så måste. Nämnden införde dock inga restriktioner för andra beslut av strategisk karaktär. Med anledning av detta lyftes frågan här på ledarplats i relation till hur den här situationen skulle kunna påverka andra strategiska beslut rörande exempelvis skolstrukturen i Hudiksvall. Här svarar nu majoriteten i Hudiksvalls kommun på det inlägget.

Annons

Det är sällan man ser en så onyanserad ledare som den Frida Demervall publicerat den 18/3 där hon antyder att Kommunens hantering av Coronaviruset är ett skäl till att skolor ska avvecklas i kommunen.

Ledarskribentens konspirationsteorier i frågan tar alla rekord och är nog bland det värsta i sitt slag som publicerats på HT-s ledarsida. Att skriva en ledare på rena falsarier och påståenden är minst sagt anmärkningsvärt, och det är inte första gången på ledarplats i denna fråga. Sedan kan vän ordning undra hur det kan komma sig att publiceringen av ledaren i princip sker i direkt anslutning till lärandenämndens sammanträde. Kopplingen till Centerns ledamöter i lärandenämnden samt ledande Centerpartister är slående. Vilket läsarna måste vara uppmärksamma på och den enögdhet som speglar ledarspalten.

Lite insikt och saklighet kunde ju man förvänta sig av en ledarskribent. Kommunens arbete går ut på att minimera effekterna av pandemin, inte som ledarskribenten antyder att pandemin skulle vara ett skäl för majoriteten att lägga ner skolor. Men man får ju fråga sig varför Frida Demervall spär på den oro som redan finns, utan att ha fog för sina påståenden.

Att nämnden tillfälligt delegerar till ett utskott att fatta beslut har definitivt inget att göra med skolstrukturen i Hudiksvall. Med detta beslut upprätthålls beslutsförmåga anpassat till de förutsättningar som nu råder. Detta vet ledarskribenten.

För vår del är det fokus på pandemin med alla konsekvenser för våra invånare, kommunens verksamheter och företag som prioriteras.

Förutom det äger Lärandenämnden inte rätten att lägga ner enskilda skolor, det är ett fullmäktigebeslut. Frida du är mer än välkommen att ta kontakt med oss för att få information och kunskap om hur kommunen arbetar med olika frågor och i vilka forum olika politiska beslut tas. För vår del är det fokus på pandemin med alla konsekvenser för våra invånare, kommunens verksamheter och företag som prioriteras. Som avslutning kan vi bara konstatera att det blir svårt att ta Frida Demervalls ledare på allvar efter detta. Vilket vi tycker är tråkigt.

Mikael Löthstam (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Jonas Holm (M)

Kommunalråd/Ordförande i Lärandenämnden

Andrea Bromhed (MP)

Gruppledare för Miljöpartiet

Bosse Nilsson (S)

Gruppledare för Socialdemokraterna

Håkan Rönström (M)

Gruppledare för Moderaterna

Läs också: Frida Demervall: Nya beslutet hotar byskolorna i Hudiksvall

Svar direkt: För det första vill jag reda ut missförståndet om att det skulle föreligga någon konspirationsteori bakom min tidigare ledartext. Att krisbeslutet skulle ha fattats för att stänga ner skolor är inte något jag har påstått. Jag konstaterar tvärtemot att kortare beslutsvägar är “en rimlig åtgärd i kristider, då ord behöver gå till handling relativt snabbt.” Men med anledning av att politiken här aktivt valde bort att införa restriktioner för strategiska beslut, som inte rör krisen, så bedömde jag att det fanns fog för att lyfta frågan. Jag noterar också att frågan inte bemöts av artikelförfattarna och det hade kanske varit på sin plats att tydligare kommunicera att något sådant beslut inte kommer att fattas. Demokratiska processer måste kunna upprätthållas även då vi befinner oss i en kris. Jag tror inte att någon av oss vill ha ett samhälle där vi i media blint litar till maktens goda vilja och inte ifrågasätta beslut. Jag har dock full förståelse för den massiva krissituation som vi befinner oss i just nu och utifrån den kan jag erkänna att tillfället att ta upp ämnet kanske inte var det bästa.