Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Löthstam (S) svarar på kritiken mot Camp Igge: "Utelämnar fakta"

Ledarskribent Frida Demervall utelämnar fakta och bakgrund när hon kritiserar kommunledningen för Camp Igge, enligt Mikael Löthstam (S). Frida Demervall ger svar direkt.

Tack Frida för den uppmärksamhet du ger mig på ledarsidan. I din iver att kritisera Hudiksvalls kommunledning, utelämnas fakta och bakgrund av ledarskribenten. Den satsningen Iggesunds IK gjort som förening, har mig veterligt inget motsvarande koncept i kommunen.

Bakgrunden är att föreningens låneansökan 2011 till kommunen för byggandet av Camp Igge. Villkoren förhandlades fram av dåvarande kommunledning med Caroline Schmidt (C) i spetsen. Lånedelarna var uppdelade i två delar dels 10 miljoner kr i ett rent lån, och dels ett ränte- och amorteringsfritt lån om 5 miljoner kr. Lån och villkor som nu måste hanteras.

Vid flera möten med föreningen med början 2015 när ny majoritet tillträdde så har dåvarande och nuvarande kommunledning träffat föreningen och konstaterat att de inte haft möjlighet att amortera av på lånen enligt den plan som beslutades 2011. Bedömningen för den delen kvarstår. Därför väljer vi från kommunledningen, att föreslå att lånedelen skrivs av med 500.000 kr per år. Avstämning sker 2024, för att ge föreningen en möjlighet att utveckla verksamheten och förhoppningsvis ekonomi för att påbörja avbetalningar av lånet.

Därav det förslag som ligger och är på väg fram för beslut. Årsvisa uppföljningar görs dessutom. Att skriva av lån till föreningar är i sig inget unikt. I bokslutet för 2019 skrev kommunen av motsvarande ca 7 miljoner kronor i kommunala lån/bidrag till olika föreningar. Sedan några år tillbaka finns inte den möjligheten att låna, utan sker i förekommande fall i form av investeringsbidrag. Ingen vore gladare än jag om Iggesunds IK haft ekonomisk möjlighet att börja amortera av sin skuld.

Beslutet kommunen tog gällande IIKs satsning på Camp Igge är bra och en tillgång för föreningar och företag ur många perspektiv. Idrotten har tillgång till en väldigt fin anläggning för olika idrotter, för event, utställningar med mera. Satsningen på idrottsturism, en del i att stärka besöksnäringen, utveckling av Ankarmon, Iggesund som ort och Hudiksvall som kommun. Att ledarskribenten med sina Centerpräglade ögon inte ser detta kan jag överseende med. Som jag tror du vet tillåter regelverket inte en kommun att marknadsföra eller sälja tjänster som föreningar eller bolag kan göra. Om det skulle bli så att kommunen måste ta över anläggningen, blir kostnaden högre, än att kommunen skriver av delar av lånet. För skattebetalarna är denna väg både bättre och billigare. Något jag tror du inser men blundar för. Till slut vill jag önska IIK lycka till i det fortsatta arbetet.

Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande.

Svar direkt:

Att Mikael Löthstam (S) vill avskriva miljonlånet till Iggesund IK skickar en mycket märklig signal. Inte minst till de föreningar i kommunen som har jobbat och slitit hårt för att få ekonomin att gå ihop och som har betalat av på sina lån i tid. Dessa föreningar kan knappast förvänta sig samma fördelar av kommunen som Iggesund IK nu föreslås att få. Hudiksvallsborna lämnas nu att plocka upp miljonnotan för Iggesund IK:s dåliga ekonomi. Och frågan kvarstår, vad får de ut av det?

Frida Demervall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel