Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Landsbygden ska leva – tillsammans med vargen

En levande landsbygd är där vargen behövs i en balanserad natur. Vargen och alla andra djur och växter samspelar i en frisk natur. Med varg blir det balans i naturen och många andra arter gynnas, skriver signaturen Djurrättsaktivist.

Annons

"Vargstammen måste minska drastiskt för att det i överhuvudtaget ska gå att upprätthålla en sund jakt och en trygg djurboskapstillvaro i fortsättningen, för en levande landsbygd", skriver insändaren Milton Vestman.

En levande landsbygd är där vargen behövs i en balanserad natur. Vargen och alla andra djur och växter samspelar i en frisk natur. Med varg blir det balans i naturen och många andra arter gynnas. Vargen är en hotad art i Sverige. Det finns för få vargar och det finns problem med inavel. Arten är inte livskraftig och därför är den rödlistad och skyddad enligt lag.

Växter, växtätare och de som äter växtätarna är alla delar i ekosystemet som måste finnas för att naturen ska fungera. Därför har vargen, tillsammans med övriga rovdjur, en viktig roll i naturen. Utan dem blir det en obalans. Vargen håller efter växtätarna, både genom att påverka deras beteende och genom att döda de svagare individerna. Därför påverkar vargen även den vegetation som bytesdjuren normalt äter av. Vargen i Sverige äter framför allt älg. Älgstammen, som varje år skadar enorma mängder av unga tall- och lövträd.

Det är inte rovdjuren som är terrorister utan människorna som förstör, och våldför sig på allt som kommer i deras väg. Sprängningar, mord, dödsskjutningar - listan kan göras lång. Så varför publiceras inte kommentarer om dessa hemskheter. Nu är det ju så att de flesta djurarter har funnits bra mycket längre på detta klot än vad människosläktet har. Vargen har funnits naturligt i Sverige sedan istiden, Och alla levande varelser har lika stort berättigande på detta klot som du och jag har. Så det är upp till djuruppfödare och boskapsskötare att se till att deras djur förvaras på ett säkert sätt.

Landsbygden ska leva – tillsammans med vargen.

Djurrättsaktivist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel