Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Kyrkoherdens svar är en dikeskörning – Bollnäs Pride borde vara en självklarhet för Svenska kyrkan

 
Bollnäs Pride 2019
Visa alla artiklar

För mig som socialdemokrat och medlem i Svenska kyrkan ser jag det som självklart att vår folkkyrka i alla lägen står upp för, försvarar och manifesterar alla likas värde. Jag ser det i form av regnbågsmässor i Söderhamn, i Järvsö och på andra håll i vårt län i samband med Pridefestivaler, skriver Jan Lahenkorva.

Annons

Lyssnar på debatten i radion mellan Bollnäs Pride och kyrkoherden i Bollnäs pastorat och förfäras över kyrkoherdens attityd och inställning gentemot Svenska kyrkans medverkan i Bollnäs Pride.

För mig som socialdemokrat och medlem i Svenska kyrkan ser jag det som självklart att vår folkkyrka i alla lägen står upp för, försvarar och manifesterar alla likas värde. Jag ser det i form av regnbågsmässor i Söderhamn, i Järvsö och på andra håll i vårt län i samband med Pridefestivaler. Jag såg det nu i Almedalen där Svenska kyrkan manifesterade allas lika värde under torsdagens mångfaldsparad. Jag ser det även på Svenska kyrkans hemsida och på Svenska kyrkans Facebooksida. En folkkyrka som tar tydlig ställning och bejakar kärleksbudskapet Pride står för och som på allvar gör upp med sin tidigare diskriminering av hbtq-personer.

Läs också insändaren från Bollnäs Pride och kyrkoherdens svar: Varför nobbas Pride av Bollnäs pastorat?

Att som kyrkoherden i Bollnäs pastorat hävda att Bollnäs Pride är ett särintresse och därför ingenting för Svenska kyrkan att medverka i är utifrån mitt perspektiv en fullständig dikeskörning. Bollnäs Pride står för gränslös kärlek och alla människors lika värde. Hur kan gränslös kärlek och alla människors lika värde vara ett särintresse? Hennes hållning exkluderar människor, vilket bekräftas av att de finns de som överväger att lämna Svenska kyrkan eftersom de känner sig utestängda av kyrkoherden.

Läs också artikeln: Efter pastoratets nej till Pride – han överväger att lämna Svenska kyrkan: "Hon stänger kyrkan"

Kyrkoherdens dikeskörning väcker också en del andra frågor. Står kyrkorådet bakom hennes beslut? Är det kyrkorådets uppfattning att Bollnäs pastorat ska utmärka sig gentemot andra pastorat i länet genom att inte delta i Pride? Hur ser kyrkorådet på att kyrkoherdens hållning får människor att vilja lämna Svenska kyrkan eftersom de inte längre känner sig välkomna i den folkkyrka som säger sig välkomna alla och som genom att anordna regnbågsmässor har fått hbtq-personer att känna att de omfattas av Svenska kyrkans gemenskap? Gäller inte denna gemenskap Bollnäs pastorat?

Jan Lahenkorva (S) medlem i Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel