Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Kyla är dödligare än värme – de debatterande läkarna borde skaffa sig bättre kunskaper i ämnet

Nästan 20 gånger fler dör av kyla än av värme. När klimatförändringarna innebär varmare klimat, räddas alltså människoliv, skriver Lars Kamél i en replik på en debattartikel från flera läkare i Gävleborgs län.

Ett antal läkare har fått för sig att klimatförändringarna idag är det största hotet mot människors hälsa och överlevnad och skriver om det i ett debattinlägg. Det är synnerligen förvånande. Som läkare, borde de veta att kyla är ett större hot mot människors hälsa och liv än värme. Vilket till exempel bevisas i en studie som publicerades i The Lancet i maj 2015. Nästan 20 gånger fler dör av kyla än av värme. När klimatförändringarna innebär varmare klimat, räddas alltså människoliv!

Läs också debattinlägget från läkarna: Vi läkare anser att klimatförändringar är det största hotet mot vår hälsa och människans överlevnad

Att klimatförändringarna har räddat liv, understryks ytterligare av den statistik över naturkatastrofer som har samlats in International Disaster Database. Risken för en enskild människa att dö i väderrelaterade naturkatastrofer är numera cirka en procent av vad den var för 90 år sedan. Motsvarande minskning finns inte för naturkatastrofer orsakade av vulkanutbrott och jordbävningar.

Ett engagemang i en fråga har större förutsättningar att leda till framgång om man först skaffar sig kunskaper i ämnet.

Lars Kamél, nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel