Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Koldioxid är inte bara ett problem – det är basen för allt liv på jorden

Jag håller med Karin Solum om att vi överkonsumerar idag. Men att skriva ”koldioxid och andra skadliga ämnen” är direkt vilseledande. Koldioxid är basen för allt liv på jorden, skriver Torbjörn Lang.

Replik på insändaren: Trippelkrisen – så hänger det ihop

Jag håller med om en hel del i insändaren. Fyller strax åttio och har under mitt liv med egna ögon sett välståndet höjas kraftigt. I min barndom fanns det faktiskt många familjer som verkligen fick kämpa för maten för dagen. Mycket därutöver var man inte vana vid att ha råd till. Fritidsfiske på den tiden var mest ett sätt att skaffa ett mål mat. För barnen i skolan var undervikt ett större problem än övervikt. Visst håller jag med om att den rika världen överkonsumerar. Det bästa man kan göra för miljön är att använda prylar till dess de slutar fungera och först då byta mot en ny. Sluta skrota fungerande saker.

Men att som Karin Solum skriva ”koldioxid och andra skadliga ämnen” är direkt vilseledande. Koldioxid är basen för allt liv på jorden. Växter äter koldioxid – fotosyntesen. Ökad koldioxidhalt i atmosfären har gjort att jordens öknar minskat med 13 % sedan 1950-talet. Vidare har världens skördar ökat med 40 % bara de senaste två decennierna enligt FAO. Huvudskälet är den ökande halten av koldioxid. Se dig om på skogarna här i Sverige, man ser ju med blotta ögat hur tillväxten ökar. Det är det positiva med ökningen av koldioxid.

Torbjörn Lang, Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel