Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Klimathotet är på allvar – vi måste ändra kursriktning nu

Vi har idag en temperaturökning snabbare än någonsin i mänsklighetens historia på grund av enorm förbränning (frigörning) av fossilt kol. Och vi i Sverige har en förbrukningstakt av resurser som kräver 4,2 jordklot. Detta är inte ett klot i balans utan en förstörelse av våra livsbetingelser, skriver Göte Bohman.

I en insändare undrar signaturen OAG om det var människans orsak att istiden för 15000–20000 år sedan bröts? Jag ser att OAG mycket väl vet att det hänger samman med att jorden i 100 000-års cykler växlar mellan en cirkulär och en elliptisk bana runt solen. Avslöjandet kommer i sista meningen: ”Hur ska man kunna beskatta jordens bana i universum”. Men OAG vill förlöjliga klimatdebatten för att kunna ifrågasätta anslag till klimatåtgärder.

Vi har idag en temperaturökning snabbare än någonsin i mänsklighetens historia på grund av enorm förbränning (frigörning) av fossilt kol. Vi har en takt på artutrotningen med 60 procent av ryggradsdjuren på 40 år på grund av markexploatering, ökad temperatur och besprutning. Och vi i Sverige har en förbrukningstakt av resurser som kräver 4,2 jordklot. Detta är inte ett klot i balans utan en förstörelse av våra livsbetingelser.

Lyckas denna lilla grupp klimatförnekare förhala viktiga klimatbeslut under de kommande tio åren kommer vår planet att passera tröskeleffekter som får ostoppbara effekter på klimatet. Vi ska därför inte låta misstänkliggörare och faktaförvrängare som OAG, dold bakom en enkel signatur, förleda oss. Klimathotet är på allvar och en kraftig kursändring måste starta nu.

Göte Bohman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel