Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Klimataktivism har stöd i verkligheten – det har inte klimatförnekarna

Ännu så länge är det framför allt människor i fattiga delar av världen som drabbats av det förändrade klimatet. Kommer inget att ske förrän också vi, som ser det som en självklarhet med rent vatten i kranen, har drabbats? undrar Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Som klimataktivist är jag inriktad på positiva handlingar för att möta klimathotet och på att försöka lindra det som redan är ett faktum. Att ägna tid och energi åt att debattera med företrädare för nätverk som arbetar systematisk med att sprida desinformation känns sällan meningsfullt.

Lars Kamél skriver en debattartikel för nätverket klimatsans, och inlägget är som brukligt fullt med faktafel. Indirekt bagatelliserar och raljerar han också över de försvårade livsbetingelser som miljontals människor redan idag lever under beroende på förändrat klimat och det manar till replik!

Ännu så länge är det framför allt människor i fattiga delar av världen som drabbats - människor som både tidigare och idag har näst intill försumbara utsläpp av klimatgaser. Enligt FN är idag cirka 20 miljoner människor på flykt på grund av ett förändrat klimat! Dessa flyktingströmmar kommer enligt FN att minst tiodubblas till en kvarts miljard till 2050 om vi inte drar i nödbromsen nu.

Kamél beskriver torka som en enskild episodisk naturkatastrof på grund av tillfälligt dåligt väder. Som vanligt skiljer inte klimatförnekare på väder och klimat.

Klimatrelaterade vattenproblem är sedan åratal ett accelererande problem i många länder. Enligt World Resources Institute är redan idag en fjärdedel av jordens befolkning hotad av akut vattenbrist. Tillgång på rent vatten är avgörande för människors och samhällens överlevnad. Världens rika länder har så här långt svikit sina löften i Parisavtalet om klimatanpassningsåtgärder i de länder som oförskyllt drabbats. Kommer inget att ske förrän också vi, som ser det som en självklarhet med rent vatten i kranen, har drabbats?

Kamél avslutar provocerande och cyniskt med att inga åtgärder krävs av oss eftersom klimatförändringar inte orsakat några bevisbara problem!

Vi bör alla betänka att vi inte ärvt jorden av våra förfäder. Vi lånar den bara av våra barn.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, klimataktivist i #FridaysForFuture

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel