Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Kanske ordförandena i utbildningsnämnden borde läsa på om skollagen?

 
Skolsituationen i Ljusdal
Visa alla artiklar

Det är beklämmande att utbildningsnämndens ordförande och vice ordförande, en dryg vecka innan skolstart, visar att de fortfarande inte bekantat sig med skollagen. Det är elevernas behov som styr budgeten, inte politikens önskemål om neddragningar, skriver Christian Jensen, Lärarnas riksförbund.

Läs också insändaren från Stina Michelson och Lena Svahn: Vi behöver en hållbar omställning i Ljusdals skolor

Det är beklämmande att  S Michelson (S) och L Svahn (S) en dryg vecka innan skolstart visar att de fortfarande inte bekantat sig med skollagen. Det ger inte en känsla av tillit för de som verkar i eller brukar skolan.

"Ordföringarna" skriver “Nämndens uppdrag är att följa kommunfullmäktiges (KF:s) budgetbeslut, vi beslutar sedan om detaljbudget och nyckeltalen, vilket förvaltning och verksamhet verkställer. Vi ska balansera en neddragen budget med att ändå hålla elever och även personal i centrum. Vi ska följa skollag, läroplaner och timplaner.”

Skollagen beskriver vad nämndens uppdrag är. I skollagen kap 2 § 2 står ”I varje kommun ska det finnas en eller flera nämnder som ska fullgöra kommunens uppgifter enligt denna lag.”

Det enda rimliga för "ordföringarna" att göra enligt just skollagen, som ju just är den lag som utbildningsnämnden (UN) är satta efterleva, är att säga till KF “Sorry, ert budgetdirektiv som ni antog i april 2020 saknar relevans för vårt uppdrag enligt skollagen så därför returnerar vi det”.

KF har som uppgift att enligt kommunallagens 5 kap. § 1 att besluta om bland annat mål och riktlinjer för verksamheten samt bland annat budget. Det betyder ju inte att KF har mandat att välja vilka lagar som ska följas eller ej. Det betyder att UN begär de medel som UN:s verksamhet kräver och att KF därför levererar dessa medel.

KF tycker säkert inte om det jag skriver ovan, och det är i så fall bara att beklaga. KF är nämligen skyldig att ge UN de medel som UN begär för sin verksamhet. Det står i skollagen 2 kap. § 8b. “Kommuner ska fördela resurser till utbildning inom skolväsendet efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov.”

Det är alltså elevernas behov som styr budgeten, inte politikens önskemål om neddragningar.

Vänligen

Christian Jensen Kommunombud i Ljusdals kommun Lärarnas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel