Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Jag går fortfarande till mitt arbete som undersköterska dagar, kvällar, nätter och helger – och vet du varför, Carina? För att jag tycker om mitt jobb!

Jag tror att både du och jag vill se en förbättring av Sveriges äldreomsorg och demensvård. Det är också därför jag skrev insändaren och jag vill att folk ska få reda på hur vår arbetssituation ser ut. Min närmsta chef är fantastisk och stöttar på alla sätt som hen kan, men det är kommunpampar som inte har koll på hur verksamheten ser ut på riktigt, skriver signaturen Undersköterskan i en replik till Carina Möberg.

Läs Carina Möbergs replik: Den här typen av insändare upprör mig och undersköterskans story stämmer inte – Skribenten borde byta arbete!

Jag arbetar på ett äldreboende i Hälsingland där människor med olika sjukdomar bor, alltså inte bara demenssjuka. Visst vore det fantastiskt om vi fick välja vem vi vill ta hand om och vilken som ska ta hand om oss, men riktigt så fungerar det inte där jag bor. Bristen på undersköterskor gör att man helt enkelt får acceptera att man kan få träffa 15 olika vårdgivare under en och samma vecka. Jag ljuger inte, jag är realistisk och tyvärr får undersköterskan mer uppgifter att utföra på kortare tid och personaltätheten minskar.

Undersköterskans insändare: Vem ska ta hand om din mamma eller pappa när vi undersköterskor inte orkar längre?

Jag tänker på brukarna jag ska stödja och hjälpa i vardagen, de går alltid först i min och mina kollegors prioritering och kanske är det därför jag inte är den enda som tjatar om uteblivna toalettbesök. Jag tar de där slagen, sparkarna och spottandet, men som undersköterska tror jag inte någon går ifrån ett rum efter en lättare misshandel med ett leende på läpparna eftersom det betyder att jag misslyckats med mitt arbete. Jag går fortfarande till mitt arbete dagar, kvällar, nätter och helger och vet du varför, Carina? För att jag tycker om mitt jobb, det är meningsfullt och fantastiskt att få hjälpa och stödja de människor som har byggt upp det samhället vi lever i idag. För bakom allt det negativa finns människor som ibland har ljusa stunder där vi sitter och sjunger tillsammans, där jag får en kyss på kinden, en god natt-kram eller någon tackar mig för hjälpen.

På min arbetsplats arbetar jag ensam under en och en halvtimme på kvällarna, det finns människor på andra våningar, men det finns massvis med situationer som kan göra att dessa ej har möjlighet att hjälpa mig. De har också mer än en handfull brukare att se efter, och vissa av de är också ensam personal på avdelning. Du tycker inte att jag ska dokumentera under denna tid? Du borde veta att alla dagar inom vård och omsorg ser olika ut, det kan vara enda tiden som är möjlig och både du och jag vet ”är det inte dokumenterat har det således inte hänt”.

Jag tror att både du och jag vill se en förbättring av Sveriges äldreomsorg och demensvård. Det är också därför jag skrev insändaren och jag vill att folk ska få reda på hur vår arbetssituation ser ut. Min närmsta chef är fantastisk och stöttar på alla sätt som hen kan, men det är kommunpampar som inte har koll på hur verksamheten ser ut på riktigt.

Yrket undersköterska är ett av Sveriges vanligaste, men samtidigt finns det många som inte har en aning om vad en undersköterska har för arbetsuppgifter och vi har enhetschefer som aldrig arbetat inom vården. Det borde vara obligatoriskt att som chef av olika slag komma ut i verksamheterna och provjobba med oss ute på golvet, för att se den verkliga äldreomsorgen, eftersom precis som du säger är det tufft att arbeta inom vården.

Slutligen kan vi istället för att misstro och personangrepp, samarbeta för en bättre vård. Det tror jag att vi tillsammans kan enas om, eller hur Carina?

Undersköterskan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel