Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Ja, omsorgsnämnden har tänkt sig för innan beslutet om Gärdegården

Jag lovar att politikerna i nämnden har tagit både en och flera rejäla funderare om nedläggningen. Trots det drog vi olika slutsatser då frågan är problematisk, skriver László Gönczi (MP) ordförande i omsorgsnämnden i Ljusdals kommun.

May Persson skriver i fredagens tidning: Tänk er för innan ni klubbar beslutet om Gärdegården! Nu är det så att beslutet att lägga ner Gärdegårdens särskilda boende togs i onsdags av omsorgsnämndens majoritet i Ljusdals kommun. Men de frågor som May Persson tar upp är verkligen värda att fundera på.

Jag lovar att politikerna i nämnden har tagit både en och flera rejäla funderare om nedläggningen. Trots det drog vi olika slutsatser då frågan är problematisk. Här stod nämnden inför överväldigande besparingskrav som skulle ställas emot lagarna som May pekar på och mot alla krav på skälig levnadsmiljö som vi i politiken har att beakta.

Jo, konsekvensanalysen visar på ett stort plus även om den inte går att ge en någorlunda precis summa. Det är nog fel att Gullvivans nedläggning inte har gett en tydlig kostnadsminskning. Precis som May påpekar kommer kostnaderna i hemtjänsten att öka och jag tackar henne för den goda analys av olika bidrag till denna kostnadsökning som rimligen kommer att följa. Men nationell erfarenhet säger att det, trots dessa kostnadsökningar, blir klart billigare att driva vården i hemmen än i de särskilda boendena. Detta förutsätter dock att vi inte har en ohanterlig kö för dem som har fått beviljat bistånd men inte har fått något boende anvisat. Detta ska ske ”skyndsamt” enligt gällande lag.

Det är på denna punkt som jag inte höll med majoriteten i nämnden. Den erfarenhet som statistiken vi har säger att vi under sista halvåret inte kan påstå att folk i kön har fått ett skyndsamt erbjudande. Jag ville att vi skulle förskjuta hela uppsägningsprocessen med ett halvt år. Så blev det alltså inte och vi får förlita oss på att åtgärderna för att minska antalet som beviljas boende får effekt och det på ett värdigt sätt.

László Gönczi (MP) ordförande i omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel