Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Ingen tjänar på att vi svartmålar skolan och lärarna

Är valet av kunskapssyn i skolan verkligen orsaken till arbetsmarknadsproblemen i Gävleborg? undrar signaturen Pensionerad lärare i en replik på insändaren från Lotta Persson, Svenskt Näringsliv.

Annons

I sin insändare hävdar Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv att de stora problemen på arbetsmarknaden i regionen beror på att det ”förmedlas” en viss kunskapssyn i skolan.

Läs debattinlägget från Lotta Persson: Förändrad kunskapssyn i skolan kan lyfta vår region

Man häpnar, minst sagt. Av alla förslag som läggs fram i Svenskt Näringslivs reformagenda för skolan och näringslivet så sätter Lotta P fokus på kunskapssyn i skolan. Varför detta urval? Vem i skolan förnekar vikten av bas- och ämneskunskaper?

Varför är det så viktigt att belasta skolan och lärarna för att ungdomar i Gävleborgs skolor väljer bort de naturvetenskapliga och tekniska utbildningarna och indirekt, enligt Lotta P, skapar välståndsproblem i regionen? Kan deras val av utbildning möjligen även påverkas av den värld som de befinner sig i idag och där skolan är en av alla kunskapsförmedlare?

Har du Lotta P läst någon undersökning som visar hur mycket tid många barn och ungdomar idag ägnar åt skolarbete jämfört med sociala medier, spel, ”influencers” och annat i den digitala världen?

Många barn behöver extra stöd i skolan. Vissa har inlärningsproblem. Andra barn befinner sig i en livssituation som oroar dem. Det kan handla om allt ifrån bristen på läxhjälp till oro över familjens ekonomi och sociala situation. Detta väljer Lotta P att inte nämna i sin insändare. Varför? Vilka barn tjänar på att skolan och lärarna svartmålas? Lärarna är ju centrala för resultaten i skolan.

Lotta P hävdar att lärare förlorar sin auktoritet i klassrummet pga otillräcklig lärarutbildning, dvs att de inte är tillräckligt duktiga pedagoger. Så kan det förstås vara, men lärares auktoritet påverkas även av det negativa synsätt som bland annat Lotta P förmedlar i sin insändare? Att föräldrar och andra engagerar sig i och positivt bidrar till barnens arbete i skolan är viktigt för barns syn på skolan. Men barn och ungdomar influeras också av all svartmålning.

Lotta P pratar om forskning i väldigt allmänna ordalag. Forskning är otroligt viktigt! Idag vet ju de flesta av oss att mycket forskning styrs, beställs av och används av olika intressenter i olika syften. Även reformer i skolan styrs av olika forskning. Vilken forskning baserar du Lotta P dig på, när du hävdar, att det svenska välståndet kräver nya reformer i skolan? Du hänvisar till Svenskt Näringslivs reformagenda. Är det reformagendan som lanserades inför valet 2014?

Avslutningsvis, vore det inte på sin plats att förklara för läsarna vad relativistisk kunskapsförmedling i skolan innebär?

Pensionerad lärare, som med glädje och stolthet undervisat i mer än 42 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons