Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Har politikerna blivit påverkade med felaktig information?

 
Kraftverken i Galvån och Kilån
Visa alla artiklar

En sjötröskel anläggs med en lägstanivå. När det gäller en damm så kan denna släppa ut vatten från sin lägsta del eftersom man tömmer i nederkant. Det är detta som sker varje år i Galvsjön till förmån för kraftverket i Åsbacka, skriver signaturen "Rätt ska vara rätt".

Insändarskribenten "Aldrig mer Socialdemokraterna" skriver följande "En sjötröskel kommer innebära att nivån i Åsbackaviken kommer att sänkas rejält och en stor del kommer att torrläggas."

Detta är så fel det kan bli. En sjötröskel anläggs med en lägstanivå. Vattnet kommer aldrig gå under denna nivå. Precis som Jan svarar så kan man bara åka och titta på Vågen.

När det gäller en damm så kan denna släppa ut vatten från sin lägsta del eftersom man tömmer i nederkant. Det är detta som sker varje år i Galvsjön till förmån för kraftverket i Åsbacka.

Stränderna torrläggs och bryggor och båtar hamnar långt från vattnet. De runt Åsbackaviken hade aldrig blivit påverkade om kraftverket försvunnit, men däremot kommer miljön fortsätta att förstöras i Galvsjön för djur och människor.

Allt för att fyra lite äldre herrar som inte bor i vår kommun ska tjäna några slantar på sina knappt lönsamma kraftverk.

Ovanåkers kommun som i detta fall drabbas mest av regleringen blev inte ens hörda förhandlingarna.

Rätt ska vara rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel