Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Har du dragit på dig en släng av populism i höstmörkret Fredrik Röjd?

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Utbildningsnämnden ska fatta beslut som minskar kostnaderna med knappt 40 miljoner kronor inom den närmsta framtiden. Det uppdraget har nämnden fått från kommunfullmäktige. Menar du på fullaste allvar att vi ska be om pengar som inte finns, av de som gett oss uppdraget att effektivisera? undrar Stina Bolin och Lena Svahn.

Replik på Fredrik Röjds insändare: Har utbildningsnämnden förstått vilket budskap man sänder genom att lägga ner Hybo skola?

Fredrik Röjd, kommunen har levt över sina tillgångar en längre tid och undvikit att ta politiska beslut, därför befinner vi oss i den här svåra ekonomiska situationen i alla förvaltningar.

Utbildningsnämnden ska fatta beslut som minskar kostnaderna med knappt 40 miljoner kronor inom den närmsta framtiden. Det uppdraget har nämnden fått från kommunfullmäktige. Menar du på fullaste allvar att vi ska be om pengar som inte finns, av de som gett oss uppdraget att effektivisera? Man skulle nästan kunna tro att det är en släng av populism som du dragit på dig i höstmörkret.

Samtidigt som vi minskar våra kostnader får inte kvaliteten bli lidande på något sätt, för precis som du skriver så har vi lagar att leva upp till. Förutom skollagen så har vi bland annat kommunallagen som är väldigt tydlig med att vi ska ha en god ekonomisk hushållning med skattebetalarnas pengar. Det finns inte per automatik en motsättning mellan att effektivisera och bedriva skola enligt lag.

Vi är uppriktigt intresserade av hur du motiverar en investering på 12-16 miljoner i en fastighet med så pass få elever som ligger nära tätorten? Hur förklarar du det för alla skattebetalare i hela kommunen? Hur förklarar du en allt stramare budgettilldelning till alla verksamheter när vi har en för stor organisation, för många enheter som ska dela på samma påse pengar?

Att det handlar om en ofrivillig centralisering, det kan vi vara överens om, men att ha kvar samma organisation och samtidigt minska kostnaderna med ca 40 miljoner kronor är helt enkelt inte möjligt.

Vi har verkligen undersökt andra sätt att minska kostnaderna och det alternativ som skulle kunna generera en besparing i den storleksordningen är om vi ändrar nyckeltalen i alla förskolor och grundskolor i hela kommunen, dvs. öka storleken på barngrupper och skolklasser i alla våra verksamheter och ha färre lärare/resurser i klassrummen, men för oss är inte det ett alternativ.

Stina Bolin ordförande Utbildningsnämnden

Lena Svahn 1:e vice ordförande Utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel