Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Handgjort bröd är nyttigast och mättar bäst

Många som upplever obehag av bröd och misstänker glutenkänslighet kan äta långjäst surdegsbröd utan att få besvär. Handgjort bröd är dyrare eftersom det är mycket arbete med surdegsjäsningen. Men de mättar desto bättre och är riktigt hälsosamma livsmedel, skriver Dorothea Guth.

Annons

Tack, Per-Olof för din kompetenta beskrivning av dagens tråkiga industribröd och dess historia och framställning. Genom att beteckna det som industribröd antyder du ju redan att det finns alternativ. Handgjorda bröd som jäses långsamt med surdeg, varvid en mängd smakämnen utvecklas liksom ämnen som gör att brödet känns färskt på ett naturligt sätt i flera dagar.

Under den långa jäsningen bryts också substanser ner som går under beteckningen FODMAP. Dessa är kvar i de flesta industribröd och kan ge gaser och buksmärtor hos känsliga individer, symtom som ofta tolkas som känslighet för gluten. Men många som upplever obehag av bröd och misstänker glutenkänslighet kan äta långjäst surdegsbröd utan att få besvär. Hur ska du veta hur länge brödet har jästs? Den lokale bagaren kan du fråga – så köp närproducerat och handgjort!

Sådana bröd utan emulgatorer och tillsatta enzymer är inte lika fluffiga, så de är mindre än sina kamrater i industribrödshyllan med samma vikt. Och de är dyrare eftersom det är mycket arbete med surdegsjäsningen. Men de mättar desto bättre och är riktigt hälsosamma livsmedel. Tonårsföräldrar kan berätta att ungdomarna efter träningen antingen smäller i sig en halv eller hel limpa industribröd med motsvarande pålägg eller ett par skivor surdegsbröd. Tänk bara hur mycket pålägg det spar!

Och du som trodde att surdegsbröd måste vara mörkt, kompakt och surt: Köp ett jättegott och dessutom nyttigt handgjort och närproducerat levainbröd och prova!

Dorothea Guth

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel