Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Håll er till fakta rörande kraftverken i Galvån

 
Kraftverken i Galvån och Kilån
Visa alla artiklar

Jag tycker att företrädare för alla intressenter bör hålla sig till fakta i dessa frågor, skriver insändarsignaturen Åsbackabo i en replik till Anders Johansson och Stefan Åkessons svar i en tidigare insändare rörande kraftverken i Galvån.

Annons

I kommunchefen Anders Johanssons svar på insändaren ”Lämna kraftverken orörda – vattenkraft är den renaste energikällan vi har”, skriver han att kommunala tjänstemännen inte deltar i styrelsen för fiskevårdsföreningen (FVF). Det är rätt.

Däremot sitter, enligt uppgift, två tjänstemän i Bollnäs norra fiskevårdsområdes (FVoF) styrelse. Det är fiskevårdsområdet, som via fastighetsägarna, besitter fiskerätten i vattendragen och därmed råder över hur fisket får bedrivas. Fiskevårdsområdet har uppdragit till fiskevårdsföreningen att förvalta fisket.

Jag tycker det är mer anmärkningsvärt att dessa tjänstemän bedriver sina privata intressen i kommunens namn via FVoF. Kommunen ska agera objektivt i dessa frågor.

När det gäller Stefan Åkessons kommentar att det finns flodkräfta både uppströms och nedströms dammen så stämmer det inte.

Fiskevårdsföreningen har bedrivit elfiske i Galvån. Ur protokollen från elfisket kan man utläsa att det saknas flodkräfta nedströms dammen (från Brännvården till Holmo). Däremot finns ett bestånd uppströms dammen.

Länsstyrelsen har tillsammans med Bollnäs kommun och Fiskevårdsområdet sökt tillstånd för flottledsrestaurering i Galvån. Även där hänvisar man till dessa protokoll.

Stefan Åkesson bör hålla sig till den fakta som åberopas av fiskevårdsföreningens inventering liksom kommunen och länsstyrelsen.

Jag tycker att företrädare för alla intressenter bör hålla sig till fakta i dessa frågor.

Åsbackabo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel