Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Gyllene tillfälle för Centern att tänka om – Satsa på fasta läkarkontakter i Gävleborg!

Jag hoppas att den sittande majoriteten tar sitt förnuft till fånga och överger det märkliga förslaget på ny hälsovalshandbok som gick ut på remiss under augusti till vårdgivarna. Jag tror att det märkliga förslaget var en tjänstemannaprodukt, skriver Bengt-Olof Staffas i en replik till centerpartisterna Joakim Westlund och Magnus Svensson.

Replik till insändare från Joakim Westlund: En vård som bygger på detaljstyrning blir stelbent och dyr – läkare ska finnas när patienten behöver det

Nu har vi som arbetar med primärvård äntligen hörsammats av regeringen som avsätter 200 miljoner för att varje medborgare skall kunna få sin fasta läkarkontakt inom primärvården. Detta är en kraftfull markering av regeringen som inser betydelsen av att det finns specialister i allmänmedicin på våra hälsocentraler. Något som även regeringens utredare Anna Nergårdh anser i delbetänkandet "God och nära vård" där man föreslår att en hälsocentral ska ha minst en specialist i allmänmedicin på plats.

Det är väldigt glädjande att regeringen, till skillnad från Region Gävleborg och Centerpartiets lokala företrädare (Westlund med flera), har insett värdet av att befolkningen erbjuds fasta läkarkontakter inom primärvården och att de ska vara specialister i allmänmedicin.

Läs också artikeln: Hälsocentraler slipper krav på öppettider – behöver inte ha läkare på plats varje dag: "Ska inte bli sämre vård"

Vi får inte glömma bort att vårt län är där vi är nu med brist på familjeläkare på grund av den sittande majoritetens oförmåga att utbilda specialister i allmänmedicin i den mängd som krävs för att täcka behovet inom länet när det gäller nyrekrytering och pensionsavgångar.

Jag hoppas att den sittande majoriteten tar sitt förnuft till fånga och överger det märkliga förslaget på ny hälsovalshandbok som gick ut på remiss under augusti till vårdgivarna. Jag tror att det märkliga förslaget var en tjänstemannaprodukt och välkomnar att politiken kliver fram och inleder en kraftfull satsning på primärvården och anger en målsättning för antalet familjeläkare i länet så att länets invånare ska kunna erbjudas en fast läkarkontakt.

Läs också insändare från Ann-Britt Lindmark-Lagerwall: Westlund och hans kollegor i regionen vet inte vad de talar om – Behovet av allmänläkare är mer än stort

Regeringens särskilda satsning på att öka antalet fasta läkarkontakter ger den sittande majoriteten en gyllene chans att ompröva sina målsättningar när det gäller Hälsovalets utveckling.

Min förhoppning är nu att den sittande majoriteten anger en målsättning för när stora delar i vår befolkning ska kunna välja en fast läkarkontakt på hälsocentralen som är specialist i allmänmedicin.

För varför ska inte gävleborgaren få tillgång till en fast läkarkontakt som är specialist i allmänmedicin när befolkningen i Västra Götaland är på väg att få det genom en kraftfull satsning på primärvården?

Med vänliga hälsningar

Bengt-Olof Staffas, primärvårdschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel