Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Gör om systemet med överklaganden till Skatteverket

Önskvärt är att Skatteverkets beslut, utan omprövning, kan överklagas och sändas direkt till Förvaltningsrätten i stället för till Skatteverket för omprövning, skriver Stig Wiklund i en replik till Skatteverkets svar i en tidigare insändare.

Conny Svensson Skatteverket har besvarat min insändare, ” Skatteverket hindrar domstolar att ta del av knallarnas överklaganden”, 9 augusti 2019.

Läs även: Skatteverket hindrar domstolar att ta del av knallarnas överklaganden

Jag har hjälpt många torg och marknadshandlare, både som ombud och författare av skrivelser och överklaganden till Skattemyndigheten och domstolar. Resultatet har varit både för och emot, men jag har rönt framgång i över trettio procent av de ärenden jag har varit involverad i. Därför kan jag med fog hävda att jag, i motsats till det Conny befarar, har en mycket god inblick i den juridiska processen.

När Skatteverket får överklagandet till Förvaltningsrätten är det oemotsägligt så att Skatteverket antingen sänder överklagandet vidare till Förvaltningsrätten tillsammans med sitt eget yttrande. Eller, när Skatteverket befarar att den klagande kan vinna målet om det går vidare till Förvaltningsrätten undanröjer det. Det sker på så vis att Skatteverket upphäver sitt eget beslut genom att, som Conny själv uttrycker det i tidningen Torg och Marknadsnytt, ”att avgiften undanröjs”.

När man på det viset ”undanröjer” avgiften gör man det även med överklagandet till Förvaltningsrätten eftersom Skatteverket på så vis kan sopa ärendet under mattan i stället för att sända det till domstolen.

Följden blir att det i de flesta fall utfärdas fällande domar i Förvaltningsrätten, och de ärenden som Skatteverket med största sannolikhet skulle förlorat i Förvaltningsrätten stoppas och prejudikat som är till nackdel för Skatteverket undviks.

Önskvärt är att Skatteverkets beslut, utan omprövning, kan överklagas och sändas direkt till Förvaltningsrätten i stället för till Skatteverket för omprövning.

Ett sådant förfarande skulle tvinga Skatteverket till större försiktighet vid utfärdande av beslut att ta ut en kontrollavgift av torg och marknadshandlare, samt förbättra rättssäkerheten. Skatteverkets regler är dessutom så snåriga att ersättning till advokat vid överklagande av Skatteverkets beslut borde, för att stärka rättssäkerheten, gälla på samma sätt som vid brottmål.

Stig Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel