Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Glesbygden behöver alla sina räddningkårer – politikerna borde stötta dem istället för att lägga ned!

Istället för att försöka lägga ner räddningskåren i Ramsjö så borde Ljusdals politiker kämpa för att föra fram fakta och sakargument till ansvariga myndigheter så att räddningstjänsterna i glesbygden får de resurser som krävs, skriver Kjell Söderberg, Socialradikala Demokraterna.

Jag läste med glädje Sven Stockzells sakliga insändare om att bevara och utveckla den lokala räddningstjänsten i Ramsjö. Jag har på nära håll upplevt storbränderna i Norberg 2014 och i Kårböle 2018. Utan den lokala räddningstjänsten hade bränderna slutat med en total katastrof för de båda orterna. I Enskogen gjorde Ramsjö räddningskår heroiska insatser för att rädda bygden. Därför framstår Wennbergs förringande av Ramsjö kårens insatser i Enskogen som märkliga.

Efter branden i Norberg gjordes ett flertal noggranna utvärderingar. Bland annat betonades vikten av att ha väl fungerande lokala stationer i kommuner med stort skogsbestånd. Tyvärr har det blivit mest löften som inte har infriats. Istället fick deltidsbrandmännen för några år sedan ett helt nytt avtal, som upplevdes som en försämring. Resultatet blev att många slutade som deltidsbrandmän.

I coronatider har en del deltidsbrandmän blivit permitterade från sina ordinarie arbeten. I vissa fall har det medfört att de inte har rätt till a-kassa. Det har ytterligare tvingat deltidsbrandmän att säga upp sig. Brandmännens Riksförbund beräknar att under sommaren finns det en brist på 2 800 brandmän av en totalstyrka på 15 000. 52 procent av kommunerna uppger att de har svårt att fylla alla vakanser. I glesbygdskommuner är det på många håll mycket svårt att rekrytera nya deltidsbrandmän.

Ljusdals politikers uppgift är inte att lägga ner Ramsjö räddningstjänst. Politikerna skall i stället föra fram fakta och sakargument till ansvariga myndigheter så att räddningstjänsterna i glesbygden får de resurser som krävs. Klarar inte de förtroendevalda i Ljusdals kommun av den uppgiften skall de ställa sin platser till förfogande.

Kjell Söderberg, Socialradikala Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel