Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Ge oss undersköterskor rätt förutsättningar så kan vi orka göra skillnad

Vi ser den arbetssituation som Undersköterskan beskriver varje dag, och vi ser också hur människor går sönder i sin strävan att göra sitt yttersta i sitt arbete, just för att de brinner för sitt jobb, skriver sektionsordförandena i Kommunal Mitt i en replik till insändarsignaturerna Undersköterskan och Carina Möberg, fd entreprenör hemtjänst.

Undersköterskan som har skrivit ner sina tankar om sin arbetssituation i insändaren "Vem ska ta hand om din mamma eller pappa när vi undersköterskor inte orkar längre?” beskriver en situation som tyvärr många undersköterskor och vårdbiträden idag känner igen allt för väl. En pressad arbetssituation som kantas av en inneboende stress att hinna med, eller att känna att man inte gjort allt man velat kunna göra för att hjälpa, stötta och göra dagen bättre för de människor som man ansvarar för.

Insändaren Carina Möberg, fd. entreprenör i hemtjänst skriver i sin replik till Undersköterskan att ”det är tufft att arbeta i vården” och att "det krävs speciella människor att arbete med människovårdande yrken. Personer som ser över dessa saker och som brinner för sitt jobb”.

Vi som sektionsordföranden i Kommunal Mitt ser den arbetssituation som Undersköterskan beskriver varje dag, och vi ser också hur människor går sönder i sin strävan att göra sitt yttersta i sitt arbete, just för att de brinner för sitt jobb. Resonemanget som Carina Möberg för innebär att om man älskar sitt jobb så ska man alltså acceptera en ohållbar arbetsmiljö? Vi anser att man visar kärlek till sitt arbete genom att belysa det som inte är bra och visa vilja att förbättra villkoren för alla, såväl för personalen som för de människor som behöver omsorg. Vi ställer oss frågan hur det skulle se ut om vi inte hade alla fantastiska personer som varje dag arbetar inom välfärden? Vem skulle då ta hand om din anhörige?

Att detta pågår, och att det till stor del beror på kommunernas ekonomi det vet vi, men det går att förändra. Det behövs ett rejält omtag i resursfördelningen. Det behövs ett rejält omtag i att se arbetssituationen i vitögat och verkligen ta tag i problemen. Lyssna på dem som har svaren, det vill säga de som varje dag jobbar med detta! Det behövs även en synvända i att det är viktigare att dokumentera än att ta en paus, eller att vara med dem som personalen faktiskt är till för, de människor som de vårdar.

Att uppmana anställda att ha sina privata telefoner för att kunna logga in i jobbets system med mobilt BankID verkar helt galet. Arbetsgivarens ansvar i att tillhandahålla rätt utrustning för ditt arbete är stort, och du ska som anställd inte behöva köpa en egen utrustning. Du undersköterska som har skrivit den här insändaren, kontakta Kommunals sektion i din hemkommun så ska vi gemensamt ta tag i detta.

Vi gör det tillsammans, vi gör det starkt och stolt för att vi har ett av Sveriges, ja kanske till och med världens finaste uppdrag – nämligen att ta hand om de människor i vårt samhälle som av olika anledningar behöver omsorg, stöd och hjälp. Låt oss få rätt förutsättningar att utföra våra uppdrag, för det är så vi orkar fortsätta att göra skillnad!

Kommunal Mitt, Jessica Eriksson, sektionsordförande Ljusdal, undersköterska. Anneli Hallström, sektionsordförande Ovanåker, undersköterska. Mia Larsson, sektionsordförande Hudiksvall, barnskötare. Susanne Selander Ljunggren, sektionsordförande Söderhamn, undersköterska. Janne Sandström, sektionsordförande Bollnäs, elevassistent. Anna Savolainen, sektionsordförande Nordanstig, undersköterska.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel