Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik från Lars Beckman (M): Jag har rätt att vara kritisk mot publicerade artiklar

Lilian Sjölund undrade vad riksdagsledamoten Lars Beckman (M) egentligen menar med sitt krig mot den fria pressen. Här kommer hans svar:

Ledarskribenten Lilian Sjölund gör det hon har betalt för – försvarar sin chef i Bonnier. För att svara på den enkla frågan som Sjölund ställer om vilken agenda jag har så är den mycket rak och enkel att förstå.

Media ska granska makten hårt och rättvist. Media ska vara opolitiska i sin agenda och låta alla röster och vinklingar komma till tals. Det borde vara självklart för alla. Genom att ta del av media i Gävleborg så kan man konstatera att så är inte fallet idag.

Det är beklagligt för när förtroendet för media rasar så slutar våra invånare att köpa produkten tidningar. Det leder i sin tur till att det blir färre och färre journalister i länet när det är motsatsen vi skulle behöva. Granskningen av ett (s) kommunalråd i Ljusdal som anses ha åkt på en bjudresa till Skottland är ett exempel på lokalt granskande journalistik som länet behöver mer av.

Läs Sjölunds ledare: Vad har han för agenda med sitt krig mot pressen?

Bakgrunden till den twitterkonversation mellan mig och Bonnierchefen (här åsyftas Helahälsinglands ansvarige utgivare Anders Ingvarsson, red anm.) är att han anser att jag är orättvis i min kritik mot s närstående Arbetarbladet. Det är självklart min fulla rätt att vara kritisk mot artiklar som publiceras med en politisk agenda istället för objektiv. Den rätten har riksdagsledamöter likväl som alla andra i Sverige. Det finns inget frikort för media när det görs ett dåligt jobb.

Att en chef i Bonnier anser att en personvald riksdagsledamot är ”demokratistörtare” är mer än anmärkningsvärt. Vad ska Bonnierchefen ta till för ord för verksamheter som verkligen är demokratistörtande?

Den fråga som jag ställer mig – och många fler med mig – är hur samma chef ska kunna vara objektiv i sin yrkesutövning när man har så bestämda uppfattningar. Uppfattningen från ledande medieföreträdare att media inte får kritiseras är inte ny. En chef på SR P4 Gävleborg var djupt kritiskt mot mig redan 2010 för att jag riktade kritik mot den statliga radions vänstervinkling. Jag talade om att även en riksdagsledamot har yttrande och åsiktsfrihet. Min uppfattning kvarstår än idag.

När jag föreslog att kommuner ska ha rätt att införa tiggeriförbud 2013 så var det också en medial storm. Det var då höjden av ondska att föreslå att hemländerna ska ta ansvar för sina medborgare istället för att vi ska acceptera tiggeri. Idag är det en uppfattning som även statsminister Löfven delar.

Jag driver frågor för länets bästa för att lösa samhällsproblem – inte för att ta hänsyn till vad som är medialt acceptabelt. En akut fråga som måste lösas i närtid är hur vi ska stoppa det skenande försörjningsstödet i länets kommuner. Där har alla redaktioner fått en detaljerad rapport från Riksdagens utredningstjänst där ökningen framgår per kommun – och orsakerna. Tyvärr har inte redaktionerna skrivit om den. En annan fråga som måste lösas är den kraftigt ökande brottsligheten i länet. Oavsett vad media tycker och skriver så kommer jag att arbeta politiskt för att försöka påverka samhällsutvecklingen i rätt riktning och lösa samhällsproblem. Det är min roll. Media har en annan roll. Det borde vi vara överens om.

Lars Beckman, Riksdagsledamot (M) Gävleborg.

Svar direkt:

Redan i ingressen förstår man varför Lars Beckman hamnar så snett i mediedebatten. Förbluffande okunnigt från någon som oavbrutet har åsikter om svensk press. Sedan kommer de vanliga insinuationerna om inskränkt yttrandefrihet. På riktigt? En välbetald riksdagsledamot som tillbringar de flesta vakna timmarna med att sprida sina åsikter i allsköns kanaler. Yttrandefrihet är som bekant inte en garanti för att aldrig bli motsagd. Och nej, jag förstår fortfarande inte på vilket sätt Beckman kommer tillrätta med de stora samhällsproblemen som han ser framför sig genom att oavbrutet gå till angrepp mot svensk press.

Lilian Sjölund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel