Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK från Bollnäs Pride: Vi behöver en konstruktiv diskussion om Pride – ett hårt tonläge gagnar ingen

 
Bollnäs Pride 2019
Visa alla artiklar

Vi har aldrig jagat eller pekat ut någon enskild person. Och vi är tacksamma för att kyrkorådet vill ta vår förfrågan om samverkan vidare i höst. skriver ordförande för Bollnäs Pride, Emelie Lundin i ett förtydligande med anledning av den uppkomna debatten.

Efter att vi härom veckan valde att öppet ställa följdfrågor till Bollnäs pastorat utifrån det bemötande vi fått på vår förfrågan om samverkan, har en diskussion blossat upp i det offentliga och som har fortsatt rulla på. Vårt uttalande har varit den enda insändare vi skrev inledningsvis och som publicerades i helahälsingland den 3 juli, samt de svar vi gett på medias frågor utifrån det. Under tiden har flera andra röster klivit in i debatten, med olika roller, infallsvinklar och perspektiv. Som initiativtagare till det som uppstått känner vi därför ett ansvar att förtydliga några saker från föreningen Bollnäs Prides sida.

Läs insändaren från Bollnäs Pride och kyrkoherdens svar: Varför nobbas Pride av Bollnäs pastorat?

Vi tycker det är viktigt och bra att diskussionen fortlever, även om den snabbt övergick i ett mycket högre tonläge än vad vi var beredda på. Det affekterade tillståndet som uppstått behöver dock inte vara ett problem i sig, kanske är det bara ett sunt tecken på att det finns ett behov av att prata mer kring frågor om värderingar, synsätt och gemensamma samhällsutmaningar - samt på vilka sätt olika aktörer lokalt i Bollnäs kan samverka.

Vi vill betona att diskussionen behöver få fortsätta konstruktivt; med en positiv utveckling för alla inblandade, och då inte minst för Bollnäs som plats. Kanske behöver vi också flytta fokus, från person till sak. Det vi har velat belysa är ett avsteg lokalt från den nationella hållning inom Svenska kyrkan som organisation, och därför lyfte vi denna fråga. Vi har aldrig jagat eller pekat ut någon enskild person. Och vi är tacksamma för att kyrkorådet vill ta vår förfrågan om samverkan vidare i höst. Vi tycker att Svenska kyrkan är en viktig aktör i Bollnäs.

Bollnäs Pride är en ideell arrangörsförening med säte i Bollnäs. Efter ett lyckat Pride-evenemang i maj 2017 bildades den, för att det nätverk av lokala organisationer och aktörer som fanns tillsammans skulle kunna fortsätta och utveckla det goda samarbetet i en mer organiserad form. Bollnäs Pride ingår inte i, och styrs inte av, någon annan organisation nationellt eller internationellt. Däremot jobbar vi med samma frågor som alla andra som engagerar sig i Pride runtom i världen, dvs kunskap, öppenhet, tolerans och allas lika värde oavsett sexualitet eller identitet.

Vårt fokus ligger nu på att genomföra vårt gemensamma arrangemang i september så bra som vi bara kan och vi hälsar alla varmt välkomna till Bollnäs Pride den 12-14 september 2019.

Väl mött och Happy Pride Bollnäs!

Med vänlig hälsning,

Emelie Lundin, marknadschef SV Gävleborg, ordförande Bollnäs Pride

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel